Birth of a Theorem. O aventură matematică. Big ideas in books TED2016 speakers #88

birth of a theorem

Cédric Villani este unul dintre cei mai sclipitori matematicieni din zilele noastre. Acesta este specialist în ecuații diferențiale parțiale, geometria Riemanniene și fizică matematică. În 2010 a primit Medalia Fields pentru cercetările sale care au stat la baza cărții Birth of a Theorem. A Matemathical Adventure.

Villani deschise pentru nou prin intermediul acestei cărți poarta spre teritoriul magic al geniilor. Cum văd aceștia lumea? De unde vin inspirația și sclipirile de geniu? Cartea Birth of a Theorem ne oferă răspunsuri la aceste întrebări, referințe literare și citate, alături de multe date despre evoluția matematicienilor celebri.

Este, de fapt, o lucrare care demonstrează că totul este posibil. Matematica și știința ne demonstrează asta, trebuie doar să găsim ecuația de care avem nevoie.

Însă, cartea lui Cédric Villani ne oferă și o doză bună de cercetare matematică pe înțelesul tuturor. Povestea noastră începe în 2008 când autorul lucrează la o cercetare despre ecuația Boltzmann (Fizicianul Ludwig Boltzmann a descoperit în 1870 noţiunea statistică de entropie a unui gaz) și predă în același timp la École Normale Supérieure din Lyon. Chiar dacă Boltzmann a oferit o serie de dovezi ale muncii sale și a modului în care a ajuns la această ecuație, sunt în continuare multe lacune între munca sa și rezultatul final. Astfel, mulți matematicieni au fost obsedați de ideea de a limpezi aceste neclarități și de a putea explica ecuația lui Boltzmann, printre care și Villani. Acesta descoperă o legătură între descoperirea lui Boltzmann și amortizarea Landau, alături de doctoranul său Clément Mouhot.

Cartea Birth of a Theorem are forma unui jurnal care cuprinde și schimburile de e-mailuri dintre Villani și alți cercetători. De altfel, autorul nostru este un personaj în sine și în viața reală. Acesta se îmbracă ca un poet din secolul 19, are părul până la umeri și este adesea confundat cu un artist. Aspect care îl deranjează profund, după cum aflăm din carte.

FRANCE-SCIENCES-MATHEMATICS-VILLANI

În final munca lui Villani și a lui Mouhot a fost recunoscută de comunitatea internațională a oamenilor de știință, cei doi au descoperit ce au încercat cercetătorii să afle timp de multe secole. Astfel, Villani primește Medalia Fields.

Cartea Birth of a Theorem ne introduce, după cum scriam la început, într-o lume fantastică și ne prezintă povești convingătoare și revelatoare despre motivele pentru care trebuie să îți urmezi “sclipirile” și să muncești pentru ele până devin realitate.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *