Biografii ale celebrităţilor care au schimbat lumea

Mereu am fost fascinați de viața unor personalități, am fost curioși să aflăm ce copilărie au avut, ce evenimente le-au marcat viața, drumul către celebritate și, uneori, chiar decăderea. Vrem să știm cum au reușit, să vedem dacă ne putem însuși secretele lor și în ce context le-am putea aplica.

De multe ori citim o biografie pentru a descoperi că personalitățile sunt și ele oameni ca și noi, cu probleme, cu dileme și regrete, care au fost uneori ascunse în spatele camerelor sau al presei. Dorim să ne inspirăm, să ne creem un imbold pentru a le călca pe urme.

Scurt istoric: Biografiile au început să fie scrise pe scară largă în timpul civilizației islamice medievale (anii 750 – 1258) și  prezentau viața profeților. Astfel, s-a creat un nou gen literar – dicționarul biografic, iar primele exemplare au apărut în secolul IX.

Pe la sfârșitul Evului Mediu, biografiile s-au îndepărtat de religie și au început să-și facă apariția cele ale regilor, cavalerilor sau ale tiranilor. Cea mai faimoasa biografie de acest gen a  fost “Le Morte d’Arthur“, scrisă de Sir Thomas Malory. Apoi, s-a pus accent mai mult pe poeți și artiști.

De asemenea, dezvoltarea presei de tipar în secolul al XV-lea și răspândirea educației au contribuit la răspândirea biografiilor. Prima carte de acest tip scrisă în limba engleză a apărut în timpul domniei lui Henry VIII.

Steve Jobs
De atunci, popularitatea lor a luat amploare, iar interesul cititorilor pentru viața celebrităților, pentru preferințe lor, gusturile și obiceiurile, adus la dezvoltarea acestui gen.

În prezent, cea mai populară biografie este cea a lui Steve Jobs, scrisă de Walter Isaacson. Aceasta ar putea deveni  cea mai vândută carte a anului.

Biografia lui Steve Jobs este bazată pe peste 40 de interviuri cu Jobs, care au avut loc pe parcursul a doi ani, dar și interviuri cu peste 100 de membri ai familiei, prieteni, adversari, competitori și colegi – o poveste fascinantă despre viața ca un roller-coaster și despre personalitatea unui antreprenor creativ a cărui pasiune pentru perfecțiune și mod de acțiune a revoluționat 6 industrii: PC-uri, filme animate, muzică, telefoane, tablete și industria editorială.

Artiștii ne inspiră prin tot ceea ce fac. Nu mai sunt criticați numai pentru muzica lor, ci și pentru personalitate, obiceiurile lor și acțiunile caritabile. Sunt oameni, care pe lângă beneficiul financiar, încearcă să schimbe lumea, să ne motiveze, să ne ajute să ne regăsim în muzica lor, să împărțim aceleași sentimente, trăiri.

Broken Music: Memoirs
Un bun exemplu al celor care au dorit să creeze anumite valori se numără și Sting. Și care carte ar fi mai potrivită pentru a-i descoperi viața, dacă nu cea scrisă de el însuși, și anume “Broken Music“? Așa că ar trebui să îl lăsăm pe el să ne ofere o descriere completă a acestei autobiografii:

“Having been a songwriter most of my life, condensing my ideas and emotions into short rhyming couplets and setting them to music, I had never really considered writing a book. But upon arriving at the reflective age of fifty, I found myself drawn, for the first time, to write long passages that were as stimulating and intriguing to me as any songwriting I had ever done.

And so Broken Music began to take shape. It is a book about the early part of my life, from childhood through adolescence, right up to the eve of my success with the Police. It is a story very few people know.

I had no interest in writing a traditional autobiographical recitation of everything that’s ever happened to me. Instead I found myself drawn to exploring specific moments, certain people and relationships, and particular events which still resonate powerfully for me as I try to understand the child I was, and the man I became.”

Alte biografii ale unor muzicieni care au contribuit pentru dezvoltarea acestei lumi pot fi găsite mai jos:

Audrey Hepburn, an Elegant Spirit
De multe ori am fost curioşi să descoperim care este viaţa adevărată a actorilor din spatele marelor ecrane. Oare se aseamănă cu personajul pe care l-a interpretat? Oare este, de fapt, opusul? Viaţa pe care pară să o aibă este la fel de strălucitoare precum pare? Nu rămâne decât să citim biografiile actorilor noştri preferaţi pentru a descoperi adevărul ascuns.

Audrey Hepburn a fost un simbol al eleganţei şi al frumuseţii, cunoscută mai ales pentru ipostaza din Breakfast at Tiffany’s. Gingăşia şi naturaleţea ei au cucerit întreaga lume.

Cartea prezintă o biografie a actriţei, văzută din perspectiva fiului ei şi relatează cele mai importante roluri ale sale, activitatea ei ca ambasador UNICEF, dedicarea ei în rolul de soţie şi mamă, dar şi fotografii nepublicate până în prezent şi picturi create de ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *