Banii (nu) sunt totul…

Un nou studiu efectuat de curând de cercetători de la șapte universități americane de prestigiu (printre care și Columbia University) și publicat în revista Nature Neuroscience a urmărit să analizeze în ce fel situația financiară a familiei influențează dezvoltarea mentală a copiilor.

Deloc surprinzător, s-a constatat că, deși banii nu pot cumpăra fericirea, pot cumpăra o grămadă de alte lucruri care să îți înlesnească drumul către ea.

”Venitul familiei e corelat cu aspecte precum nutriție, servicii medicale, educație, locuri de joacă și, câteodată, calitatea aerului. Deși nu insinuăm în nici un fel că mediul socioeconomic de creștere a copiilor poate determina schimbări semnificative ale funcțiilor lor cognitive sau dezvoltării creierului, datele adunate sugerează că accesul la un număr mai mare de resurse, accesibil celor mai înstăriți, poate conduce la modificări benefice în structura creierului unui copil”, a declarat Elizabeth Sowell, una dintre co-autoarele studiului.

Testându-se, cu ajutorul RMN-ului, activitatea neuronală a peste 1000 de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 20 de ani, rezultatele au demonstrat că educația, vârsta și genealogia părinților par să determine mărimea creierului copiilor, factorul marcant fiind însă cel financiar.

Kids, Wealth, and Consequences: Ensuring a Responsible Financial Future for the Next Generation
The Whole-Brain Child
Copiii provenind din familii cu venituri mai mari și cu o educație superioară aveau regiunea hipocampului, responsabilă de stocarea amintirilor și învățare, mai dezvoltată, în vreme ce amigdala, parte a creierului implicată în felul în care reacționăm la stress și la impulsuri, era mai mică.

Chiar dacă par a transmite mesajul că: ”e mai bine să fii bogat și sănătos, decât sărac și bolnav”, concluziile studiului nu sunt totuși definitive și nu anulează în vreun fel importanța pe care afecțiunea, grija și timpul petrecut în familie le au în creșterea armonioasă a copiilor: ”Știm că stimularea mentală a copiilor și căldura emoțională sunt importante: să vorbești cu ei, să-i duci la bibliotecă, să fii afectuos și să-i ocrotești contează foarte mult. Poți să le stimulezi inteligența și în lipsa unui venit foarte mare”, a spus K.G. Noble, un alt coordonator al studiului.

Un proverb românesc spune, însă, că: ”nevoia te învață”, iar majoritatea scriitorilor de succes par să confirme acest lucru. Un exemplu clasic este cel al lui Stephen King. Miliardar, autor-cult al romanelor science-fiction, fantasy, thriller, horror și suspans, ale cărui cărți s-au vândut în aproape 400 de milioane de exemplare în toată lumea, King și-a trăit prima parte a vieții într-o sărăcie cruntă. Crescut de o mamă singură, care nu avea mijloace suficiente să întrețină mica lor familie, a fost nevoit să lucreze de la o vârstă fragedă, întâi la spălătorie, apoi ca îngrijitor și obișnuia să împrumute, după căsătorie, bani de la bunica soției lui, pentru a-și cumpăra pantofi. Din încasările pentru prima sa carte, i-a cumpărat nevestei lui un foehn…

Și cred că Stephen King are dreptate, pentru că vorbește din perspectiva unui copil crescut fără banii necesari pentru mărirea hipocampului: atunci când conturile bancare nu-ți comunică informațiile pe care ai vrea să le afli, poți găsi bogăția cea mai prețioasă într-o carte: “Scrisul nu înseamnă să câștigi bani, să devii faimos, să ieși la întâlniri sau să-ți faci prieteni. Ci înseamnă să îmbogățești viețile celor care-ți citesc opera și să-ți îmbogățești și propria ta viață. Înseamnă să te trezești, să faci bine ceea ce faci și să pui punct. Înseamnă să fii fericit!”

No-Drama Discipline
Raising Kids Who Read: What Parents and Teachers Can Do

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *