Banana Yoshimoto

Banana Yoshimoto este un pseudonim devenit celebru al scriitoarei Mahoko Yoshimoto de origine japoneză, care își începe cariera scriitoricească într-un mod foarte interesant. Dacă avem în vedere faptul că Takaaki Yoshimoto, tatăl lui Mahoko este un celebru poet și critic literar iar sora ei, Haruno o caricaturistă celebră în Japonia, nu ni se pare surprinzător că Mahoko este atrasă și ea de această direcție artistică. Mai ales că beneficiază de un spirit familial liberal în care gândirea critică și dezvoltarea personală în direcție umanistă este încurajată. Însă, Mahoto începe să scrie într-o perioadă în care lucrează drept chelner la un restaurant al unui club de golf, în 1987. Mărturisește că citea mult Stephen King, Truman Capote și Isaac Bashevis Singer și că ei sunt autorii care au influențat-o în acea perioadă a vieții sale. Bine, noi am zice că așchia nu sare departe de trunchi, însă trebuie să îi recunoaștem debutului scriitoricesc al lui Mahoko Yoshimoto un caracter inedit. Sigur că, după ce luăm în considerare că absolvă Universitatea de Artă Nihon, cu o specializare în literatură, nu ni se mai pare atât de original pasul. Trebuie să ținem cont însă, că și arta de a scrie este un lucru care te poate lua prin surprindere și că “nu i se întâmplă oricui”.

Secretul din spatele pseudonimului se clarifică dacă înțelegem cât de mult îndrăgește Yoshimoto florile de bananier. În ceea ce privește viața ei personală, scriitoarea este foarte discretă și preferă să spună cât mai puține despre modul în care își administrează cotidianul alături de soțul ei Hirovoshi Tahata și fiul său. Însă pentru a fi mai aproape de fanii săi vorbitori de limba engleză, aceasta păstrează un jurnal online în care scrie zilnic.

Debutul primului roman Kitchen s-a bucurat de un succes instantaneu și de mai mult de 60 de ediții numai în Japonia. Povestea a beneficiat de două ecranizări, produse de televiziunea japoneză, respectiv producția Hong Kong a lui Yim Ho din 1997. Câștigă a șasea ediție a Newcomer Prize din noiembrie 1987, premiul Umitsubame și a 16 ediție a Premiului pentru Literatură în ianuarie 1988. Al doilea volum apărut, Goodbye Tsugumi este de asemenea ecranizat în 1990 și primește atât laude cât și critici. Mahoko a publicat în total 12 romane și șapte colecții de eseuri dintre care s-au vândut peste șase milioane de exemplare. Cărțile ei vorbesc despre iubire și prietenie, puterea familiei și a căminului, precum și despre efectele pierderii asupra spiritului uman.

Mai mulți autori ai săptămânii

 

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *