Balet – Artă și dans

“Dancers are athletes of God.” -Albert Einstein

Integrat în domeniul artei frumosului, baletul este deseori considerat mai mult decât un sport, mai mult decât o dezvoltare armonioasă a corpului. Acest tip de dans urmărește exprimarea nonverbală a eleganței, a emoțiilor și de ce nu, a gândurilor și frământărilor omenești prin limbajul trupului. Ca orice spectacol, alături de teatru, operă și film, baletul este în strânsă legătură cu termenul de catharsis, care înseamnă purificare, curățare a sufletului și a conștiinței. Astfel, cei ce privesc tema pusă în scenă se identifică cu personajele, cu acțiunea și evadează din monotonia sau nebunia și aglomerația vieții de zi cu zi, căutând o metodă de a-și legitima faptele sau gândurile, sau de a privi o poveste ce și-au dorito pentru ei.

Cuvânt ce provine din grecescul ballizo (βαλλίζω) sau latinul ballo, ballare și care se traduce prin dans, a dansa, baletul s-a dezvoltat în Franța și Anglia, aceștia din urmă împrumutând termenul de la francezi în anul 1630 (en. ballet). Primele reprezentații care definesc baletul ce se va dezvolta ulterior sunt cele de la curtea reginei Franței, Caterina de Medici, care s-a înconjurat de artiști italieni, de aceeași origine cu ea. Aceștia pun în scenă primul spectacol ce reunea dansul, muzica și un fir narativ, intitulat Ballet Comique de la Reine. Baletul clasic va cunoaște o ascensiune continuă începând cu perioada de glorie a regelui soare, Ludovic al XIV-lea. Suveranul înființează în anul 1661 Academia Roială de Dans, care alături de Opera din Paris, condusă de Jean Baptiste Lully vor pune bazele reprezentațiilor de scenă cunoscute de noi astăzi.

Pe lângă Italia, Franța și Angia, alte două centre europene care se remarcă în acest domeniu sunt Germania și Rusia.

Printre cele mai renumite spectacole amintim Lacul Lebedelor, Spărgătorul de Nuci, Giselle, precum și teme ale unor romane sau povești cunoscute puse în scenă, precum Anna Karenina, Roșu și Negru, Don Qujote, Frumoasa din pădurea adormită. De asemenea, pe lângă propriile spectacole, baletul ca grup de dansatori profesioniști este cooptat pentru spectacole de operă și teatru.

În cartea lui Lois Ellfeldt, Dance, From Magic to Art (1976) este prezentată o listă a celor mai importante idei învățate de autor în timp ce participa la o clasă de balet. Lista cuprinde:

  1. 1. Girls can fly.

  2. 2. You gotta have the attitude.

  3. 3. You can’t fall off the floor (easily).

  4. 4. Keep your toe nails short.

  5. 5. Barres are not invincible.

  6. 6. They tell you to spot for a reason.

  7. 7. It’s not sweat, it’s glow.

  8. 8. Wet floors are slippery.

  9. 9. There is (usually) no such thing as a stupid question.

10. ->This is right, <-This is left.

“Dancing is the loftiest, the most moving, the most beautiful of the arts. For it is no mere translation or abstraction of life. It is life itself.” -Henry Havelock Ellis

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Marie Beyle

Niciodată frumosul nu va înceta să ne inspire. Admir arta: natura înconjurătoare, literatura, pictura. Citesc și aprofundez istoria, pentru că "nu tot ceea ce este vechi este neapărat și demodat, după cum nu tot ceea ce este nou este și modern". Găsesc inteligență în zâmbetul unui copil și sunt de acord cu Mihai Eminescu când afirmă că "orice cap omenesc seamănă c-o odaie. Întrebarea e ce fel de odaie, ce aer, ce lumină e în ea și ce societate găsești".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *