Ayn Rand

“Learn to value yourself, which means: fight for your happiness.”

2 februarie 1905 – 6 martie 1982

Locul naşterii – St. Petersburg, Rusia

Născută Alissa Zinovievna Rosenbaum

Ayn Rand, scriitoare și filozoafă americană de origine rusă este inițiatoarea curentului numit obiectivism și autoare a romanelor celebre: Atlas Shrugged, The Fountainhead, Anthem, We The LivingThe Virtue of Selfishness. Ayn Rand a murit pe data de 6 martie 1982, lăsând în urmă o muncă genială, lucrările sale fiind admirate de oameni din întreaga lume.

De la o vârstă fragedă, Ayn Rand a manifestat un deosebit interes pentru literatură și filme. Ea a început să scrie scenarii la frageda varstă de 8 ani și romane la vârsta de 10 ani. La 21 de ani a absolvit facultatea de istorie din cadrul Universității din Leningrad, după aceasta urmând cursurile Institutului de stat de cinematografie. În 1926 Ayn s-a mutat în America, fugind din Rusia dominată de comunism, luându-și pseudonimul literar Ayn Rand, numele de familie fiind împrumutat de la mașina sa de scris, un model Remington-Rand. Ayn a scris scenarii pentru Universal Pictures, Paramount Pictures și Metro-Goldwyn-Mayer.

S-a căsătorit cu actorul Frank O’Connor, pe care l-a cunoscut la Hollywood, primul său roman We The Living fiind publicat în 1936. Ayn a scris scenarii, povestiri scurte, piese de teatru, în 1943 fiindu-i publicat romanul care i-a adus celebritatea  – The Fountainhead. În această carte autoarea meditează asupra naturii umane, asupra condiției omului liber cugetător, care luptă pentru afirmarea propriilor convingeri, într-o lume în care masele sunt rezervate atunci când vine vorba de schimbare. Howard Roark, personajul principal al romanului, este un architect strălucit care îndrăznește să stea singur împotriva ostilității celor din jur, manifestată față de creațiile sale inovatoare. Ayn Rand exprimă ideea de individualism în contradicție  cu colectivismul, romanul fiind o imagine a infinitului potențial creator al individului.

Ayn a lucrat la Hollywood până în 1949, când a devenit scriitor cu drepturi depline și lector invitat la Universitatea Yale, New Haven, Connecticut (1960), Universitatea Princeton, New Jersey (1960), Universitatea Columbia, New York (1960, 1962), Universitatea din Wisconsin (1961), Universitatea Johns Hopkins, Baltimore ( 1961), Universitatea Harvard, Cambridge (1962), precum și la Massachusetts Institute of Technology, Cambridge (1962).

Obiectivismul lui Ayn Rand conturat odată cu romanele sale se bazează pe premisa că realitatea înconjurătoare este una obiectivă, rațiunea situându-se în mijlocul capacităților și abilităților umane. Acest curent de gândire apără și promovează interesul egoist al indivizilor (conceptului de egoism rațional). Doar dacă își urmăresc propriile interese, indivizii își pot maximiza potențialul (manifestat productiv în capitalism).

“Achievement of your happiness is the only moral purpose of your life, and that happiness—not pain or mindless self-indulgence—is the proof of your moral integrity, since it is the proof and the result of your loyalty to the achievement of your values.”

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *