Autorul săptămânii – Salvador Dalí

“Have no fear of perfection – you’ll never reach it.” – Salvador DalíSalvador Dalí a fost unul din cei mai cunoscuți artiști suprarealiști, care își picta visele și stările lui bizare, cunoscut pentru controversele pe care le stârnea.Pictorul s-a născut pe data de 11 mai 1904, lângă Barcelona, Spania. Potrivit autobiografiei lui Dalí, copilăria lui a fost plină de accese de furie împotriva părinților și colegilor de clasă și a primit în schimb un tratament foarte crud.Ca și copil, a fost foarte inteligent și a creat desene foarte elaborate încă de la o vârstă fragedă.Dalí a urmat Colegio de lor Hermanos Maristas și Instituto din Figueras, Spania. În anul 1921 și-a convins tatăl că el ar putea să își câștige existența ca artist, astfel, i-a fost permisă plecarea la Madrid pentru a studia pictura.

Lucrările lui au fost influențate puternic de cele ale pictorului Giorgui de Chirico. De asemenea, a experimentat și cubismul, însă, a făcut închisoare din cauza activităților politice împotriva guvernării, iar în cele din urmă a fost eliminat din școala de arte în anul 1925.Propriul stil al lui Dalí a început să  fie remarcat, deoarece desena, printr-o metodă precisă, temele ciudate ale lumii viselor. Fiecare obiect, conturat cu o foarte mare atenție, exista într-un contrast ciudat față de celelalte obiecte și aparțineau unui spațiu, care adeseori părea distorsionată.El folosea culori puternice pe o porțiune de mari dimensiuni care conținea culori șterse. Stilul lui a înregistrat multe influențe, cele mai puternice provenind în urma contactului cu suprarealismul. Adepții acestui curent credeau în libertatea artistică și politică pentru a ajuta eliberarea imaginației.Primul contact al lui Dalí cu mișcarea a avut loc prin vizionarea picturilor, iar apoi a cunoscut alți artiști suprarealiști când a vizitat Parisul în anul 1928. Salvador a creat unele din cele mai reușite lucrări ale sale în anul 1929.La începutul anilor 1930, mulți artiști suprarealiști au început să renunțe la mișcare, crezând că acțiunea politică directă trebuia să aibă loc înaintea oricărei revoluții artistice. Dalí simțea că utilizarea propriei lui viziuni pentru a colora realitatea pentru a-i fi pe plac a devenit necesară în vederea schimbării lumii cu adevărat.Metoda paranoico-critică, utilizată de Dalí, reprezenta antrenarea pictorului pentru a poseda puterea de a privi un obiect și de a vedea un altul.

Un eveniment cheie în viața lui Dalí a fost cunoașterea soției sale, Gala, care la acea vreme era căsătorită cu un alt artist suprarealist. Ea a reprezentat influența lui principală, atât în viața personală, cât și în multe din picturile lui.Spre sfârșitul anilor 1930, viziunea exagerată a lui Salvador a început să îi deranjeze pe ceilalți. André Breton, un poet și critic francez, care era un suprarealist într-o poziție de conducere, l-a exclus pe Dalí din mișcarea suprarealistă.Pictorul a continuat să aibă succes atât în domeniul picturii, cât și în cel al scrisului, al designului scenic și al filmelor, dar seriozitatea lui ca artist începea să fie pusă sub semnul întrebării. El s-a declarat împotriva artei abstracte și a început să picteze subiecți catolici în același stil, care reprezentau coșmarurile lui.În anul 1974 drepturile lui în artă au fost vândute de alți oameni de afaceri, lăsându-l fără niciun profit. În 1980, un bărbat pe nume A. Reynolds Morse, din Cleveland, a format o organizație numită „Friends to Save Dalí”.În 1983, Dalí și-a expus multe din lucrările sale la Muzeul de Artă Contemporană din Madrid, eveniment care l-a făcut faimos în Spania și care l-a adus în atenția Familiei Regale din Spania și a colecționarilor din întreaga lume.După anul 1983, Salvador a fost țintuit într-un scaun cu rotile după un incendiu. Pictorul a murit pe data de 23 ianuarie 1989, în Figueras, Spania. El este amintit ca fiind subiectul unor numeroase controverse, deși în ultimii lui ani controversa a avut mai multe legături cu asociații lui, decât cu Dalí în sine. займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *