Autorul săptămânii: Philip Pullman

Philip Pullman este un autor de cărți pentru copii, cunoscut în special pentru trilogia bestseller ”His Dark Materials”, una dintre cele mai populare serii fantasy din literatura pentru copii și adolescenți, regăsită în topurile de specialitate ale genului fantasy alături de serii celebre precum ”Harry Potter” și ”The Lord of the Rings” (Stapânul inelelor).

Philip Pullman a scris peste 25 de cărti pentru copii, dintre care majoritatea au devenit bestselleruri, au fost adaptate pentru film, teatru și televiziune și au obținut mai multe premii, printre care și Medalia Carnegie, Premiul Guardian Children’s Book Award, Whitbread Book of the Year Award, Reading Award şi International Reading Association Children’s Book Award, Eleanor Farjeon Award și Astrid Lindgren Award pentru contribuția adusă literaturii pentru copii și adolescenți.

Seria ”His Dark Materials”, publicată între anii 1995 – 2000, cuprinde trei volume (”Northern Lights/The Golden Compass”, ”The Subtle Knife”, ”The Amber Spyglass”), a fost tradusă în peste 40 de limbi și s-a vândut în peste 22 de milioane de exemplare.

În anul 1995, cartea ”Northern Lights/The Golden Compass” a primit Medalia Carnegie, cea mai prestigioasă distincție literară britanică din literatura pentru copii, iar în anul 2007 a fost aleasă favorita publicului dintre toate cărțile care au câștigat Medalia Carnegie în primii 70 de ani de existență, obținând 40% din voturi în Marea Britanie și 36% din voturi la nivel internațional.

În anul 2002, ”The Amber Spyglass” a câștigat Premiul Whitbread Book of the Year, fiind prima carte pentru copii care a obținut acest prestigios premiu, intitulat în prezent Costa Award.

În anul 2007, primul volum din seria ”His Dark Materials” s-a bucurat de o ecranizare pe măsură, filmul The Golden Compass avându-i în distribuție pe faimoșii actori Nicole Kidman și Daniel Craig.

În iunie 2009, Universitatea Oxford i-a acordat lui Philip Pullman titlul de Doctor Honoris Causa, iar în august 2013, Pullman a fost ales președinte al organizației ”The Society of Authors”, societatea britanică a autorilor profesioniști.

Philip Pullman s-a născut în octombrie 1946, în Norwich, Anglia și a absolvit Colegiul Exeter din cadrul Universității Oxford, cu o diplomă în Literatură Engleză. După absolvire, a îmbinat cariera de profesor cu cea de autor, până în anul 1996, când s-a dedicat în întregime scrisului.

Prima sa carte pentru copii, ”Count Karlstein”, a fost publicată în anul 1982. Cea mai nouă carte a autorului, ”The Book of Dust”, va fi publicată anul viitor. Săptămâna aceasta a fost publicat un prim volum grafic inspirat din seria ”His Dark Materials”, ”The Golden Compass Graphic Novel, Volume 1”.

Philip Pullman consideră că pentru a avea succes ca scriitor, ai nevoie de perseverență, talent și noroc și își dorește ca fiecare carte pe care o scrie să fie mai bună decât precedenta.

Philip Pullman locuiește în Oxford, Anglia, este căsătorit și are doi fii, ambii muzicieni. Când nu scrie, autorului îi place să deseneze, să citească și să cânte la pian. Iubește muzica și este pasionat de instrumente muzicale și de tâmplărie.

Seria His Dark Materials în limba engleză

Seria His Dark Materials în limba română

Seria Sally Lockhart în limba engleză

Seria Sally Lockhart în limba română

Seria The New Cut Gang

Alte cărți scrise de autorul Philip Pullman

Volumul grafic The Golden Compass

 займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *