Autorul săptămânii – Paul Auster

“I had jumped off the edge, and then, at the very last moment, something reached out and caught me in midair. That something is what I define as love. It is the one thing that can stop a man from falling, powerful enough to negate the laws of gravity.” Paul Auster – “Moon Palace”

Paul Benjamin Auster este un scriitor american cunoscut pentru un amestec de absurd, existențialism, crime fiction și căutarea identității și a scopului personal în lucrări, precum “The New York Trilogy”, “Moon Palace”, “The Music of Chance”, “The Book of Illusions” și “The Brooklyn Follies”.

Paul s-a născut și a copilărit în Newark, New Jersey. După ce a absolvit Columbia University în anul 1970, el s-a mutat la Paris, unde și-a câștigat existența prin traducerea lucrărilor scriitorilor francezi. În 1974 s-a întors în Statele Unite ale Americii pentru a începe să scrie eseuri, poezii și romane.

Debutul lui Auster în domeniul literaturii a fost o biografie foarte apreciată, numită “The Invention of Solitude”, în care el a scris despre moartea tatălui său într-o secțiune a cărții, iar în cealaltă a explorat conceptele de șansă și destin, teme pe care le va mai aborda în următoarele lui romane.

De atunci, Paul Auster a scris numeroase romane, poezii, scenarii și nonfiction. Printre acestea se numără seria detective “The New York Trilogy”, o colecție de povești conectate. “City of Glass”, prima din cele trei cărți, a fost adaptată într-un roman grafic în anul 2004.

Aceste cărți nu cuprind povești detective convenționale organizate în jurul unui mister și o serie de indicii. În locul acestora, el utilizează probleme existențiale și întrebări referitoare la identitate, spațiu, limbaj și literatură, diferențiindu-l de ceilalți scriitori post-moderniști.

Următoarele lui lucrări, cum ar fi “Oracle Night” și “The Brooklyn Follies”, el a continuat să studieze natura existenței. Deseori, personajele lui sunt scriitori și își desfășoară investigațiile în același mod precum Auster, prin povestire. Fascinația lui legată de povestire i-a etichetat lucrările drept meta-fiction, și anume “fiction which concerns itself with fiction”.

O influență puternică asupra scrierilor lui au avut Edgar Allan Poe, Samuel Beckett și Herman Melville. Această tendință nu se observă numai în reapariția personajelor lor în lucrările lui Paul (cum ar fi William Wilson în “City of Glass”, care apare în “The New York Trilogy”, dar el folosește și variații pe baza temelor acestor scriitori.

În scrierile lui Paul Auster, eșecul nu este numai opusul unui happy ending. în “Moon Palace” și “The Book of Illusions” vine de la o incertitudine individuală despre starea propriei identități. Protagoniștii încep o căutare a propriei identități și își reduc viața la minimul absolut.

Din acel punct zero, ei câștigă o nouă putere și își încep noua viață. O dezvoltare asemănătoare poate fi întâlnită și în “City of Glass” și “The Music of Chance”. În acest context eșecul nu are sensul de “nimic”, ci de un nou început.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *