Autorul săptămânii: Patrick Ness

Patrick Ness este un autor de ficțiune science fiction și fantasy, cunoscut în special pentru seria SF pentru adolescenți ”Chaos Walking”, romanul fantasy pentru adolescenți ”A Monster Calls” și romanul fantasy pentru adulți ”The Crane Wife”.

Cărțile scrise de Patrick Ness se bucură de mult succes în rândul cititorilor, autorul obținând mai multe premii pentru munca sa, printre care două Medalii Carnegie (în anul 2011 pentru ”Monsters of Men” și în anul 2012 pentru ”A Monster Calls” ), dar și alte premii, precum Guardian Children’s Fiction Prize, Booktrust Teenage Prize, James Tiptree, Jr. Award, Costa Children’s Book Award.

Seria bestseller ”Chaos Walking” a fost publicată între anii 2008-2010, a fost tradusă în 25 de limbi și a primit numeroase reacții pozitive din partea criticilor și cititorilor, fiind considerată ”una dintre cele mai interesante serii SF publicate vreodată”, care poate fi citită atât de adolescenți, cât și de adulți. Seria ”Chaos Walking” cuprinde trei volume: The Knife of Never Letting Go, The Ask and the Answer, Monsters of Men. Primul volum din serie a fost publicat și în România, cu titlul ”Vocea Pumnalului”. Volumul The Knife of Never Letting Go urmează să fie ecranizat, drepturile de ecranizare fiind obținute de compania Lionsgate.

Patrick Ness s-a născut în octombrie 1971, în Virginia, SUA. Până la vârsta de șase ani a locuit în Hawaii, în următorii zece ani a locuit în statul Washington, iar ulterior s-a mutat în Los Angeles, unde a absolvit Universitatea din Carolina de Sud, cu o diplomă în Literatură Engleză. După absolvire, a lucrat într-o companie de cablu din Los Angeles, ca scriitor de manuale, discursuri și reclame. Prima sa povestire a fost publicată în anul 1997, în revista Genre. În anul 1999, în timp ce lucra la primul său roman, The Crash of Hennington, autorul s-a mutat în Londra, unde locuiește și în prezent. Romanul The Crash of Hennington a fost publicat în anul 2003.

Patrick Ness a predat, timp de trei ani, cursuri de Scriere Creativă la Universitatea Oxford și a scris articole pentru publicații celebre, precum The Daily Telegraph, The Times Literary Supplement, The Sunday Telegraph și The Guardian. Patrick și-a dorit să devină scriitor încă din copilărie, când obișnuia să inventeze povești, pe care se jena de obicei să le arate cuiva. Cel mai nou roman al autorului, The Rest of Us Just Live Here, a fost publicat săptămâna aceasta.

Patrick Ness consideră ca nu poți fi scriitor fără să citești sute de cărți. Printre autorii preferați ai acestuia se numără Peter Carey, Nicola Barker, Ali Smith, Michael Chabon, David Foster Wallace, Don DeLillo, Terry Pratchett, Mal Peet, Russell Hoban, Siobhan Dowd, dar și mulți alții. În opinia autorului, secretul succesului este să scrii ceea ce îți place și să nu te dai niciodată bătut.
Patrick Ness a alergat trei maratoane, este pasionat de scufundări și îi plac vacanțele la munte.

Seria Chaos Walking

Alte romane young adult scrise de Patrick Ness


Romane pentru adulți scrise de Patrick Ness

Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *