Autorul săptămânii – Oscar Wilde

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.” – Oscar WildeOscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde a fost un scriitor și poet irlandez. El a devenit unul din cei mai populari dramaturgi ai Londrei de la începutul anilor 1890. În prezent, este recunoscut pentru epigramele sale, piesele de teatru și circumstanțele condamnării la inchisoare, urmată de o moarte timpurie.Oscar s-a născut pe data de 16 octombrie 1854, iar încă de la o vârstă fragedă a vorbit fluent franceza și germana. Scriitorul era cunoscut pentru interesul său privind filozofia estetismului, care a fost ghidat de doi dintre meditatorii săi: Walter Pater și John Ruskin. De asemenea, el a explorat catolicismul, la care se va converti pe patul de moarte.După ce a terminat studiile universitare, Oscar s-a mutat la Londra și a început să frecventeze cercuri culturale și sociale la modă în acea vreme. Fiind un reprezentant al estetismului, el a încercat numeroase activități literare.

A publicat o carte de poezii, care a fost lecturată în Statele Unite ale Americii și Canada la „English Renaissance in Art”, iar apoi s-a întors în Londra unde lucra ca jurnalist. El era recunoscut pentru ironia sa înțepătoare, îmbrăcămintea înzorzonată și pentru conversațiile sclipitoare, devenind una din cele mai cunoscute personalități ale acelor vremuri.În anii 1890, el și-a redefinit ideile lui în legătură cu supremația în artă într-o serie de dialogri și eseuri și a incorporat temele precum decăderea, ipocrizia și frumusețea în singurul său roman, „The Picture of Dorian Gray”. Oportunitatea de a construi detalii estetice precise și combinarea lor în teme sociale l-a împins pe Oscar să scrie teatru.

El a scris „Salome” în franceză în Paris, dar i-a fost refuzată licența. Nederanjat de acest lucru, a scris 4 comedii sociale la începutul anilor 1890, care l-au transformat într-unul din cei mai de succes dramaturgi ai acelei perioade.Viața privată a lui Oscar a fost marcată de dramă și tragedie. El s-a căsătorit cu Constance Lloyd  în 1884 și a avut doi fii, însă, în 1981, Wilde a început o aventură cu Lord Alfred Douglas, cunoscut și sub numele de “Bosie”. În luna aprilie a anului 1895, Wilde l-a dat în judecată pe tatăl lui Alfred, Marchizul de Queensberry, pentru calomnie, după ce marchizul l-a acuzat de homosexualitate. Wilde a pierdut, iar apoi au început să apară detalii ale vieții lui private și a fost arestat și cercetat pentru indecență.Astfel, el a primit doi ani de muncă silnică. În timpul închisorii a scris o scrisoare de mari dimensiuni lui Douglas, care a fost publicată după moartea scriitorului sub numele „De Profundis”. Soția lui a luat copiii, ducându-i în Elveția, și a adoptat numele de „Holland”. Oscar a fost eliberat, dar cu sănătatea serios zdruncinată și cu reputația distrusă. Și-a petrecut restul vieții în Europa, publicând „The Ballad of Reading Gaol” în 1898”. Oscar Wilde a murit de meningită într-un motel ieftin din Paris pe data de 30 noiembrie 1900 la vârsta de 46 de ani. займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *