Autorul săptămânii: Oscar Hijuelos

Oscar Hijuelos (24 august 1951 – 12 octombrie 2013) a fost un autor de ficțiune, câștigător al Premiului Pulitzer în anul 1990, al cărui ultim roman, terminat cu doar câteva zile înainte de moartea sa, ”Twain & Stanley Enter Paradise”, a fost publicat săptămâna aceasta. Scrierea romanului ”Twain & Stanley Enter Paradise” a durat aproape doisprezece ani.

Oscar Hijuelos s-a născut în august 1951, în New York, SUA, din părinți cubanezi. În anul 1975, a absolvit Universitatea din New York, iar în anul 1976 a obținut un master în Scriere Creativă. Înainte de a se dedica scrisului, a lucrat în publicitate, perioadă în care a început să scrie scurte povestiri.

Primul său roman, ”Our House in the Last World”, a fost publicat în anul 1983 și a obținut Premiul Rome (Rome Prize) acordat de Academia Americană de Arte și Litere.

Cel de-al doilea roman al autorului, ”The Mambo Kings Play Songs Of Love” (1989), a fost distins cu Premiul Pulitzer pentru Ficțiune în anul 1990, Oscar Hijuelos fiind primul scriitor de origine latină care a câștigat prestigiosul premiu. Romanul i-a adus autorului recunoaștere la nivel internațional, iar în anul 1992 a fost ecranizat, filmul avându-i în rolurile principale pe celebrii actori Antonio Banderas și Armand Assante.

De-a lungul carierei sale, Oscar Hijuelos a scris nouă romane de ficțiune: ”Our House in the Last World” (1983), ”The Mambo Kings Play Songs of Love” (1989), ”The Fourteen Sisters of Emilio Montez O’Brien” (1993), ”Mr. Ives’ Christmas” (1995), ”Empress of the Splendid Season” (1999), ”A Simple Habana Melody” (2002), ”Dark Dude” (2008), ”Beautiful Maria of My Soul” (2010), ”Twain & Stanley Enter Paradise” (2015) și un volum de memorii, ”Thoughts Without Cigarettes”, publicat în anul 2011, în care autorul vorbește despre oamenii și locurile care i-au influențat viața și cariera. Cărțile sale au fost traduse în peste 25 de limbi.

Pe lângă prestigiosul Premiu Pulitzer, Oscar Hijuelos a obținut și alte premii, precum Ingram Merrill Foundation Award (1983), Rome Prize (1985), National Endowment for the Arts (1985), Hispanic Heritage Award for Literature (2000).

Regretatul autor a fost profesor al Universității Hofstra din Hempstead, New York și al Universității Duke din Durham, Carolina de Nord.

Printre scriitorii care l-au influențat pe Oscar Hijuelos în cariera sa se numără Carlos Fuentes, Jose Lezama Lima și Gabriel Garcia Marquez.

Oscar Hijuelos a fost căsătorit de două ori. După ce primul său mariaj s-a încheiat cu un divorț, acesta s-a căsătorit cu scriitoarea și editoarea Lori Marie Carlson, în decembrie 1998.

Autorul Oscar Hijuelos a încetat din viață în octombrie 2013, la vârsta de 62 de ani, în urma unui atac de cord.
Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *