Autorul săptămânii – Orhan Pamuk

“Sometimes I sensed that the books I read in rapid succession had set up some sort of murmur among themselves, transforming my head into an orchestra pit where different musical instruments sounded out, and I would realize that I could endure this life because of these musicales going on in my head.” – Orhan Pamuk – The New Life

Ferit Orhan Pamuk, cunoscut ca Orhan Pamuk, este un scriitor turc laureat al Premiului Nobel în anul 2006, dar și profesor la Universitatea Columbia, unde predă literatură comparativă și scris.

Orhan este unul din cei mai importanți scriitori turci, iar lucrările lui s-au vândut în peste 11 milioane de exemplare în 60 de limbi, transformându-l în primul scriitor bestseller la nivel mondial din Turcia.

Orhan Pamuk s-a născut pe data de 7 iunie 1952 în Istanbul. În timpul copilăriei, el se pregătea să devină un pictor. Orhan visa încă de la o vârstă fragedă să devină un artist, direcție care nu era  foarte bine privită de familia lui. Însă, el a studiat arhitectura la Colegiul Tehnic din Istanbul, la care a renunțat după 3 ani.

El a declarat pentru New York Times: “When I was 22, I locked myself in my bedroom for eight years. People thought, oh, he’s a failure. Once every three years my mother opened my bedroom door and said, ‘Maybe you should apply to medical school.’ ”

În acea perioadă a petrecut foarte mult timp scriind și citind cărți ale celor mai cunoscuți autori vestici. Pamuk a absolvit până la urmă Facultatea de Jurnalism a Universității din Istanbul în anul 1976 și a continuat să scrie ficțiune.

Au fost necesari mai mulți ani pentru a găsi pe cineva dispus să-i publice lucrarea Cevdet Bey ve ogullari (Cevdet Bey and His Sons), care a ajuns să fie un bestseller în Turcia. Structura sa a fost împrumutată de la romanele family-saga pe care Pamuk le adora, cum ar fi Buddenbrooks scris de Thomas Mann. Personajul eponim este un deținător al unei afaceri prospere, ai cărui urmași i-au risipit averea.

Lucrările lui Pamuk, care au cunoscut succesul  în rândul criticilor și cel comercial atât în Turcia, cât și în alte  țări, analizează întrebările referitoare la identitate și explorează transformările societății moderne a Turciei.

Orhan Pamuk a obținut premiul Nobel pentru literatură în anul 2006, “who in the quest for the melancholic soul of his native city has discovered new symbols for the clash and interlacing of cultures”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *