Autorul săptămânii: Norman Mailer

Dacă vrei să comprimi viaţa lui Norman Mailer într-un singur adjectiv, poate că cel mai mult i s-a potrivi cuvântul “prolific”. Pentru omul care s-a născut la data de 31 ianuarie 1923 la Long Branch, în statul New Jersey-SUA “prolific” este în mod sigur cuvântul potrivit pentru o conştiinţă plină de imaginaţie care ne-a dăruit un roman despre Egiptul antic – Ancient Evenings, o povestire la persoana întâi despre viaţa lui Iisus – The Gospel According to the Son, o cronică de 1300 de pagini despre CIA – Harlot’s Ghost şi o meditaţie despre originea lui Adolf Hitler – The Castle in the Forest.

Toate acestea de la un autor care este rememorat nu numai ca un scriitor plin de imaginaţie, ci ca jurnalist. Cofondator al mişcării Noului Jurnalism din anii 1960, Mailer a scris eseuri despre rasă – The White Negro – şi cărţi de politică – Miami and the Siege of Chicago. A ajuns la apogeul acestui gen cu The Executioner’s Song, o relatare despre Gary Gilmore, ucigaşul care şi-a făcut o adevărată campanie despre propria execuţie.

Viaţa lui Mailer a fost plină de momente uimitoare de experienţă: a participat la cel de-al doilea război mondial (şi a scris despre această experienţă în The Naked and the Dead), a fost cofondator al revistei Village Voice şi a candidat fără succes pentru primăria oraşului New York. Eseurile sale au abordat aproape toate problemele, de la călătoria în spaţiu la controlul naşterilor.

A fost fascinat de box, un subiect care a „produs” unele dintre cele mai bune opere ale sale. În The Fight el s-a documentat din celebra lupta din junglă dintre Ali şi Foreman. El a determinat şi controverse la o conferinţă de presă pentru lupta dintre Paterson şi Liston din 1962, când s-a aşezat pe scaunul lui Sonny Liston şi a refuzat să îl elibereze.

Cele mai importante lucrări ale lui Mailer sunt: romanele The Naked and the Dead, The Deer Park, An American Dream, Ancient Evenings, Tough Guys Don’t Dance, Harlot’s Ghost, The Gospel According to the Son şi The Castle in the Forest; operele de nonficţiune Advertisements for Myself, The Armies of the Night, Miami and the Siege of Chicago, The Fight, The Executioner’s Song.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *