Autorul săptămânii – Neil Gaiman

“I’ve been making a list of the things they don’t teach you at school. They don’t teach you how to love somebody. They don’t teach you how to be famous. They don’t teach you how to be rich or how to be poor. They don’t teach you how to walk away from someone you don’t love any longer. They don’t teach you how to know what’s going on in someone else’s mind. They don’t teach you what to say to someone who’s dying. They don’t teach you anything worth knowing.” – Sandman.The Kindly OnesNeil Gaiman s-a născut în Hampshire, Marea Britanie, iar în prezent trăiește în Statele Unite ale Americii, lângă Minneapolis. În timpul copilăriei și-a descoperit dragostea lui pentru cărți, pentru citit și povești, devorând cărțile lui C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien, James Branch Cabell, Edgar Allan Poe, Michael Moorcock, Ursula K. LeGuin, Gene Wolfe și G.K. Chesterton.   

Neil se autodescrie ca fiind: „un copil sălbatic, care a crescut în biblioteci […] nu aș fi fost cine sunt acum fără biblioteci. Am fost genul de copil care devora cărțile, iar cele mai fericite momente ca băiat erau cele în care îmi convingeam părinții să mă lase în drumul lor spre serviciu la biblioteca locală și să petrec toată ziua acolo.”Gaiman și-a început cariera în Marea Britanie ca jurnalist. Prima carte lansată a fost o biografie a trupei Duran Duran, care a fost scrisă în 3 luni, iar a doua biografie a fost a lui Douglas Adams, „Don’t Panic: The Official Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy Companion.”  Neil despre primele lui scrieri: „Eram foarte, foarte bun în a lua o voce care exista deja și să o parodiez.” „Violent cases” a fost prima din multele colaborări cu artistul Dave McKean, care a dus la formarea seriei lor, numită „Black Orchid”.După aceea a urmat seria inovatoare Sandman, care a câștigat numeroase premii americane, printre care nouă premii Will Eisner Comic Industry și trei Harvey. În anul 1991, „Sandman” a defenit prima revistă de benzi desenate care a primit un distincție literară, și anume premiul World Fantasy Award pentru Best Short Story.Neil Gaiman este considerat unul din creatorii benzilor desenate moderne, dar și un autor ale cărui scrieri au îmbinat multe genuri și au ajuns la publicul de toate vârstele. În „Dictionary of Literary Biography” este menționat în top 10 scriitori post-moderniști în viață și este un creator prolific de proză, poezie, film, jurnalism, benzi desenate, versuri pentru melodii și de teatru. În anul 2001, Gaiman a devenit unul din primii scriitori care să dețină un blog, iar în prezent, acesta are peste un milion de cititori regulați.

Neil Gaiman a scris cărți pentru cititorii de toate vârstele, dintre care putem aminti: M is for Magic, Interworld – scrisă împreună cu Michael Reaves, The Day I Swapped My Dad for Two Goldfish, The Wolves in the Walls, Crazy Hair – ilustrată de Dave McKean, The Dangerous Alphabet– ilustrată de Gris Grimly, Blueberry Girl sau Instructions – ilustrată de Charles Vess.Cărțile lui Neil sunt lucrări care refuză să rămână în cadrul acelui gen. Horror-ul gotic a fost considerat demodat la începutul anilor 1990, când el a început să lucreze la Coraline. Deși, inițial, a fost considerat mult prea înfricoșător pentru copii, „Coraline” a câștigat premiile British Science Fiction, Hugo, Nebula, Bram Stoker și American Elizabeth Burr/Worzalla. Odd and the Frost Giants, scris inițial pentru World Book Day din anul 2009, a fost aclamat de critici.„The Wolves in the Walls” a devenit o piesă de operă, interpretată la Teatrul Național al Scoției în 2006, iar „Coraline” a fost adaptat într-un musical de către Stephin Merritt în 2009. Neil Gaiman este un autor New York Times bestselling al romanelor „Neverwhere”, „Stardust”, „American Gods” – câștigător de premii Hugo și Nebula, „Anansi Boys” și „Good Omens”, dar și al colecțiilor de povestioare „Smoke and Mirrors” și „Fragile Things”.Prima lui colecție de ficțiune, „Smoke and Mirrors: Short Fictions and Illusions”, a fost nominalizată pentru Premiile MacMillan Silver Pen, și anume pentru Best Short Story Collection of the Year. În prezent, se află în lucru o serie HBO „American Gods”.Gaiman a scris scenariul pentru seria BBC TV „Neverwhere”, pentru filmul „Mirrormask” și a colaborat pentru cel al peliculei „Beowulf”. De asemenea, a produs „Stardust”, filmul lui Matthew Vaughn, bazat pe cartea lui Gaiman cu același nume.A scris și a regizat două filme: „A Short Film About John Bolton” și „Statuesque”. Filmul animat bazat pe cartea Coraline, regizat de Henry Selick și lansat la începutul anului 2009, a câștigat un premiu BAFTA pentru Best Animated Film și a fost nominalizat la Oscar la aceeași categorie. займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *