Autorul săptămânii – Mikhail Bulgakov

“Kindness. The only possible method when dealing with a living creature. You’ll get nowhere with an animal if you use terror, no matter what its level of development may be. That I have maintained, do maintain and always will maintain. People who think you can use terror are quite wrong. No, no, terror is useless, whatever its colour – white, red or even brown! Terror completely paralyses the nervous system.” – “Heart of a Dog”

Mikhail Afanasyevich Bulgakov a fost un scriitor rus, cunoscut mai ales pentru opera “The Master and Margarita”, care a fost considerată de Times drept una din capodoperele secolului XX. El s-a născut în Kiev, în anul 1891.

Scriitorul s-a căsătorit cu Tatyana Lappa în 1913 și a absolvit Școala Medicală a Universității din Kiev în anul 1916. După ce a absolvit-o, Mikhail a începur să prectice medicina în sate, de unde s-a documentat pentru lucrările „Notes on Cuffs” și „Country Doctor’s  Notebook”.

În anul 1918, Bulgakov s-a întors în Kiev, unde a lucrat privat până s-a înrolat ca doctor în Armata Albă Anti-Bolșevică. Scriitorul a fost trimis în Munții Caucaz unde, în 1919, a părăsit armata și a decis să renunțe la medicină și să se axeze pe scris și jurnalism și a renunțat să plece din Rusia din cauza tifosului.

Mikhail a devenit dependent de morfină pentru a putea îndura durerea cauzată de rănile din război. În anul 1921, el și Tatiana s-au mutat în Moscova, unde el a început să cunoască succesul ca scriitor, care, însă, era limitat din cauta tendințelor anti-sovietice.

Divorțând de Tatiana, în anul 1924 el s-a căsătorit cu Lyubov’ Belozerskaya. În următorii ani a continuat să-și publice romanele, dar ele au trebuit să înfrunte criticile provenite de la presa sovietică. „Heart of a Dog” și „Fatal Eggs”, două dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale după „The Master and Margarita”, au fost publicate în anul 1925.

Bulgakov's Last Decade: The Writer as Hero
La sfârșitul anului 1926, proza lui a fost întreruptă de cenzură, iar următoarea lui carte nu a mai putut fi publicată timp de un deceniu, care era doar o autobiografie a lui Moliere. El a început să lucreze la cea care a devenit cea mai cunoscută lucrare a sa, „Master and Margarita”, în anul 1928, dar nu a încercat să o publice, ascunzând-o în sertarul de la biroul său. De asemenea, a încercat să scrie romanul din nou din amintiri, după ce o ciornă a fost arsă.

Apoi, Mikhail s-a axat mai mult pe scrisul teatral, „Cabal of the Hypocrites of 1929”, o dramatizare a vieții lui Moliere, care încă mai este reprezentată pe scena Teatrului de Artă din Moscova, deși la acea vreme a fost anulat după 7 reprezentări. Până la sfârșitul anului 1929, și acest domeniu a fost închis pentru el, din cauza satirizării regimului sovietic, iar din disperare a scris guvernării pentru a obține permisiunea de a emigra (frații lui deja fugiseră la Paris cu Armata Albă în timpul revoluției).

Stalin în persoană l-a sunat pe Bulgakov, iar ca favoare pentru autorul „Days of the Turbins”, lucrările lui Mikhail au ajuns prima dată într-un teatru mic de la Moscova, apoi în Teatrul de Artă din Moscova. Totuși, tot ceea ce a scris nu a fost reprezentate, iar el a dorit în continuare să-și vadă frații , așa că în anii 1930 a solicitat emigrarea în mod repetat, însă toate scrisorile lui au rămas fără răspuns.

În anul 1931, Bulgakov s-a căsătorit pentru a treia oară, și anume cu Yelena Shilovskaya, care a devenit inspirația lui pentru personajul Margareta din „The Master and Margarita”. El a continuat să scrie piese de teatru, povești, lucrări critice și traduceri în timpul ultimilor 10 ani ai vieții lui. De asemenea, a lucrat la romanul său „The Master and Margarita”, iar în acest timp nu a avut nimic publicat, cu multe reprezentări  ale pieselor lui de teatru anulate în ultimul minut.

Mikhail Bulgakov a murit pe data de 10 martie 1940 din cauza aceleiași afecțiuni la rinichi, nefroscleroza, de care a suferit și tatăl său.

1 thought on “Autorul săptămânii – Mikhail Bulgakov”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *