Autorul săptămânii – Mark Haddon

“Prime numbers are what is left when you have taken all the patterns away. I think prime numbers are like life. They are very logical but you could never work out the rules, even if you spent all your time thinking about them.” – The Curious Incident of the Dog in the Night-Time.

Mark Haddon este un romancier și poet englez, cunoscut mai ales pentru romanul lui din anul 2003, ce poartă numele de The Curious Incident of the Dog in the Night-Time.

Mark s-a născut în anul 1962 în Northampton și a absolvit Uppingham School și Merton College, Oxford, unde a studiat limba engleză. După aceea, el a fost angajat în diferite domenii. Unul din ele implica lucratul cu oameni și copii cu dizabilități, iar altul includea crearea ilustrațiilor și a caricaturilor pentru reviste și ziare.

De asemenea, a trăit în Boston pentru un an împreună cu soția sa, până s-au mutat înapoi în Marea Britanie. Apoi, Mark a luat în serios pictatul și a început să vândă artă abstractă. Un alt aspect important al vieții lui Mark Haddon este munca lui de scriitor. În anul 1987, Haddon a scris în prima lui carte pentru copii, și anume Gilbertțs Gobstopper. Aceasta a fost urmată de multe alte cărți pentru copii, care au fost de cele mai multe ori ilustrate tot de către el.

În anul 2003, Haddon a câștigat Premiul Whitbread Book of the Year, iar în anul 2004 a primit Commonwealth Writersț Prize Overall Best First Book pentru romanul The Curious Incident of the Dog in the Night-time, o carte care a fost scrisă din perspectiva unui băiat cu sindromul Asperger.

Totuși, Haddon a scris pe site-ul lui oficial că știe foarte puține lucruri despre acest subiect și că îi pare rău că acest termen apare pe coperta cărții lui. Mai mult, el nu a cercetat autismul înainte de a scrie acest roman.

Cel de-al doilea roman al lui, A Spot of Bother, a fost publicat în luna septembrie a anului 2006. Mark Haddon mai este cunoscut și pentru seria de cărți Agent Z, iar una din ele,  Agent Z and the Penguin from Mars, a ajuns să fie un sitcom BBC pentru copii în anul 1996.

De asemenea, a scris scenariul pentru adaptarea poveștii lui Raymond Briggs, Fungus the Bogeyman, adaptată de BBC1 în 2004. În anul 2007, el a scris Coming Down the Mountain tot pentru televiziunea BBC.

Mark Haddon se descrie ca fiind un ‘hard-line atheist’, atitudine remarcată în romanul The Curious Incident of the Dog in the Night-time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *