Autorul săptămânii: Maria Montessori

Acum 143 ani, într-o frumoasă zi de august a anului 1870, în Chiaravalle, Italia, a fost adusă pe lume Maria Montessori. Născută într-o casă de intelectuali, la vârsta de 12 ani s-a mutat împreună cu familia la Roma, pentru a primi o educaţie aleasă.

Copilul Maria Montessori a fost sclipitor, original, dar şi încăpăţânat. Şi-a dorit să practice medicina, chiar dacă la acea vreme meseria de medic era rezervată doar bărbaţilor. Încăpăţânarea sa a avut roade, aceasta fiind una dintre primele femei medic din Italia.

În primii ani de carieră, M.M a lucrat cu pacienţi cu deficienţe mintale, în special copii. În acea perioadă, a studiat lucrările lui Jean Marc Gaspard Itard şi Edouard Seguin, ale căror teorii i-au influenţat munca şi felul de a aborda pacienţii.

Metoda Montessori a prins formă mai târziu, după câţiva ani de experienţă, ani pe care i-a petrecut la Casa dei Bambini, o casă de copii aflată într-o zonă mai săracă a Romei.

Chiar de la prima oră, aceasta a acordat atenţie specială comportamentului micuţilor şi iată ce a observat:-          Copiii erau capabili de “episoade” de concentrare şi atenţie profundă în unele momente ale zilei-          Aveau tendinţa de a repeta activităţile-          Erau sensibili la mediul în care-şi desfăşurau activităţile şi la modificări neașteptate-          Reacţionau negativ la reguli, la activităţile impuse

Pe baza observaţiilor sale, M.M a adus o serie de modificări care, ulterior, au rămas reguli de succes în educarea copilului: a adaptat mobilierul astfel încât să fie adecvat copiilor, a venit cu o serie de activităţi comune, de lucru cu alţi copii, astfel încât să încurajeze comunicarea şi atenţia faţă de ceilalţi: îngrijirea florilor şi a animalelor, spălatul pe mâini, gimnastica, gătitul.

Rezultatele metodelor sale au fost recunoscute şi aplicate la acea vreme în întreaga lume, aceastea fiind practicate şi în zilele noastre. Internetul şi forumurile din România confirmă faptul că metodele Mariei Montessori sunt practicate şi la noi, în grădiniţele şi şcolile private.

Mai jos este o scurtă descriere programului Montessori:La şcoala Montessori, copiii trec prin trei cicluri: 1 (3-6 ani), 2 (6-9 ani), şi 3 (9-12 ani) – în loc de clasele obişnuite.

Clasa Montessori este o comunitate de aproximativ 25 de copii, atât băieţi, cât şi fete. Copiii mai mari îi vor învăţa pe cei mici, în consecinţă le va creşte încrederea în sine, iar cunoştinţele se vor solidifica. Fiind liderii clasei, vor dobândi şi un simţ al răspunderii care mai târziu le va îmbunătăţi imaginea de sine. Între timp, copiii mai mici sunt iniţiaţi către munca avansată prin observarea celor mai mari. Cu o astfel de varietate de niveluri în clasă, fiecare copil poate lucra în ritmul său. Prin urmare, programul facilitează dezvoltarea afecţiunii faţă de comunitate, în care totul se bazează pe cooperare, nu pe principiul competitiv.

În viziunea Mariei Montessori, profesorul este mai mult un ghid care îi îndrumă pe copii, lăsându-le libertatea de a învăţa singuri. Rolul său este de a stimula activitatea acestora, arătându-le cum să folosească obiectele. În timpul lecţiilor, cuvintele şi gesturile excesive sunt evitate, accentul fiind pus pe înţelegerea a ceea ce se prezintă. Lecţiile predate sunt alese în funcţie de nevoile copiilor şi ele se pot schimba pe parcurs în funcţie de evoluţia acestora. Profesorul nu intervine în activitatea unui elev, decât atunci când acesta are nevoie de ajutor sau îi deranjează pe ceilalţi. Dacă un copil greşeşte nu este corectat, ci este pus să reia ceea ce lucrează după un anumit timp, considerându-se că mai are nevoie de timp pentru a asimila conceptul respectiv. Educatorul nu trebuie să îl domine pe copil, ci trebuie să încerce să îi pătrundă în suflet şi să îl direcţioneze delicat spre lucrurile pe care trebuie să le înveţe.

Programul Montessori pune accent pe următoarele aspecte:

1. Metoda de predare individuală, nu pe grupuri.2. Copiii învaţă prin experienţă mai ușor decât prin ascultare.3. Curriculum Montessori este mult mai vast decât multe alte programe.4. Cu privire la disciplină, în programul Montessori se pune accentul pe auto-disciplina dezvoltată prin ajutarea unui copil să înveţe cum să îşi îndeplinească obligaţiile, decât pe disciplinarea lui prin intermediul recompenselor şi al pedepselor.5. Într-o clasă Montessori organizarea camerei permite copiilor acces rapid la o varietate de noi experienţe.6. Materialele dintr-o clasă Montessori sunt create cu grijă şi studiate îndeaproape pentru a se potrivi dezvoltării, nevoilor şi caracteristicilor copiilor.7. Metoda Montessori, prin care sunt ajutaţi copiii, presupune ca acestora să li se arate, într-un mod pozitiv, ceea ce au de făcut.8. Programul Montessori este sistematic şi atent structurat, în conformitate cu principiile dezvoltării. Fiecare activitate este atent gândită, bazându-se pe pregătirea anterioară şi conducând spre activităţi mai complexe.9. Programul Montessori este creat pentru a dezvolta independenta şi responsabilitatea.10. Rutina programului Montessori are la bază principiul libertăţii de a alege, decât stabilirea timpului pentru activităţi prescrise.11. În Programele Montessori, copiii sunt percepuţi ca fiinţe pozitive a căror preocupare principală este formarea ca adult.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Andreea Rau

Visez cu ochii deschişi. Citesc. Scriu. Cânt, atunci când nu mă aude nimeni. Sunt fericită, uneori. Vreau să evadez din realitate şi să-mi construiesc o lume imaginară, în care să pot trăi. Sunt ca tine. Un simplu om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *