Autorul săptămânii: Luigi Pirandello

Luigi Pirandello (28 Iunie 1867 – 10 Decembrie 1936) s-a născut în Sicilia, Italia, într-o familie înstărită. A fost poet, a scris nuvele, proză scurtă şi peste 40 de piese de teatru. În 1934 a primit Premiul Nobel pentru Literatură pentru maniera unică, îndrăzneaţă şi genială în care a scris, în special, piesele de teatru.

În copilărie autorul a fost educat acasă, fiind foarte ataşat de părinţi însă, în adolescenţă, s-a îndepărtat de tatăl său după ce-a aflat de relaţia extraconjugală a acestuia şi s-a apropiat mai mult de mama sa, până la punctul în care acesta o venera –  lucru care este vizibil şi în “Colloqui con i personaggi”, nuvelă publicată în 1915.

După ce-a urmat studiile superioare la Palermo, apoi la Roma şi, în final, la Bonn, s-a întors la Roma. Încurajat de prietenii săi, s-a dedicat pasiunii de a scrie iar în 1901 a publicat prima carte, “L’esclusa”. Între timp s-a și însurat (cu o fată timidă, după cum i-a recomandat tatăl său – dar care nu i-a înţeles pasiunea pentru literatură).

Un moment de răscruce în viaţa lui Pirandello a fost în 1903 când familia sa a trecut printr-o criză financiară, după ce afacerea familiei a dat faliment. Autorul s-a gândit de nenumărate ori la sinucidere, însă a trecut peste acele momente şi a muncit cât mai mult pentru a se susţine financiar.

Pirandello a fost întotdeauna preocupat de noţiunea de “identitate”. Pentru el, sinele nu există decât în raport cu alte persoane, acesta purtând numeroase măşti care ascund un abis impenetrabil. Personajele sale încearcă întotdeauna să se descopere însă, în mod parşiv, viaţa le pune piedici, fiind mereu în schimbare. Acesta este, de altfel, umorul lui Pirandello: modul ironic de a dezvălui tuturor contradicţiile vieţii.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Andreea Rau

Visez cu ochii deschişi. Citesc. Scriu. Cânt, atunci când nu mă aude nimeni. Sunt fericită, uneori. Vreau să evadez din realitate şi să-mi construiesc o lume imaginară, în care să pot trăi. Sunt ca tine. Un simplu om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *