Autorul săptămânii: Lawrence Block

Lawrence Block este un scriitor american de romane poliţiste, cunoscut pentru seriile Matthew Scudder şi Rhodenbarr, a căror acţiune este plasată în New York. Protagoniştii celor două serii urban noir sunt detectivul particular Matthew Scudder , respectiv Bernie Rhodenbarr, un hoţ stilat.

Block s-a născut în 24 iunie 1938 în Buffalo, New York. A urmat Colegiul Antioch din Yellow Springs, pe care l-a abandonat înainte de absolvire. Prima poveste a autorului, You Can’t Lose, a fost publicată în 1957, iar de atunci Block a publicat peste cincizeci de romane, mai mult de o sută de scurte povestiri şi o serie de cărţi pentru autori.

Primul volum din seria Matthew Scudder, cea mai cunoscută creaţie a lui Block, The Sins of the Fathers, a fost publicat în 1976 şi urmăreşte povestea unui fost poliţist alcoolic devenit detectiv particular din Hell’s Kitchen. Ultimul volum din serie, cel de-al şaptesprezecelea, a fost publicat în 2011.

Cealaltă serie a lui Block, Rhodenbarr, cunoscută pentru stilul sofisticat, plin de umor şi dialogurile spumoase, povesteşte aventurile spărgătorului Bernie Rhodenbarr. Primul volum din serie, Burglars Can’t Be Choosers, a fost publicat în 1977, seria numărând momentan unsprezece volume.

Pe lângă seriile Scudder şi Rhodenbarr, Block a scris o serie de opt volume despre Evan Tanner, un aventurier şi revoluţionar care nu mai poate dormi, după ce a fost rănit în timpul războiului din Koreea. Primul volum din serie, The Thief Who Couldn’t Sleep, a fost publicat în 1966, iar ultimul, Tanner on Ice, în 1998.
Printre celelalte lucrări ale autorului se număra seriile Chip Harrison şi Keller, romanul Small Town, antologiile de povestiri Enough Rope şi Ehrengraf For The Defense, precum şi scenariile unor seriale.
Sub diverse pseudonime, Block a scris, la începutul carierei sale, în anii 1950, diverse volume erotice.

Printre premiile pe care le-a câştigat se număra premiul Edgar and Shamus, pe care l-a obţinut de patru ori, premiul Japanese Maltese Falcon, obţinut de două ori, precum şi premiile Nero Wolfe, Philip Marlowe şi cel mai recent, premiul Cartier Diamond Dagger pentru întreaga carieră, decernat de Asociaţia Scriitoriilor de Romane Poliţiste.
În 1994, Block a fost numit Mare Maestru de autorii de romane poliţiste din America şi este fost preşedinte al asociaţiilor Private Eye Writers of America şi Mystery Writers of America.

A Walk Among the Tombstones, volumul zece din seria Scudder, care a fost ecranizat anul acesta, s-a bucurat de aprecieri din partea criticilor, care au lăudat distribuţia filmului, regia şi scenariul.
Thrillerul, din a cărui distribuţie fac parte Liam Neeson, Dan Stevens, Boyd Holbrook şi Sebastian Roché, a avut premiera în cinematografele din România în 10 octombrie.

Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *