Autorul săptămânii: Jonathan Franzen

Jonathan Franzen este unul dintre cei mai apreciați scriitori de ficțiune ai zilelor noastre, autorul bestsellerurilor internaționale ”The Corrections” (2001) și ”Freedom” (2010), considerate capodopere ale ficțiunii americane, dar și al mult așteptatului roman ”Purity”, care a fost lansat în septembrie anul acesta și a primit numeroase aprecieri din partea criticilor și cititorilor, fiind considerat un roman genial, uluitor și spectaculos.

Jonathan Franzen s-a născut pe 17 august 1959, în Western Springs, Illinois, SUA. În anul 1981, a absolvit Colegiul Swarthmore din Pennsylvania, apoi, cu ajutorul unei burse școlare Fulbright, a studiat timp de un an de zile la Universitatea Freie din Berlin.

După absolvire, în anul 1982, Jonathan Franzen s-a căsătorit și s-a stabilit împreună cu soția sa, scriitoarea Valerie Cornell, în Boston, pentru a îmbrățișa cariera de scriitor. În anul 1987, soții Franzen s-au mutat în New York, unde autorul a reușit să obțină un contract de publicare a primului său roman, ”The Twenty-Seventh City”, care a fost publicat în anul 1988, s-a bucurat de multă apreciere și l-a propulsat pe Franzen în rândul scriitorilor care merită urmăriți. Cel de-al doilea roman al său, ”Strong Motion”, a fost publicat în anul 1992. În anul 1994, autorul și soția sa, Valerie, s-au despărțit.

În anul 2001, a fost publicat cel de-al treilea roman al autorului, ”The Corrections”, care a fost un adevărat succes internațional, a devenit unul dintre cele mai vândute romane de ficțiune ale deceniului, a fost tradus în 35 de limbi, s-a vândut în peste 3 milioane de exemplare și i-a adus lui Franzen Premiul National Book Award for Fiction (2001) și Premiul James Tait Black Memorial Prize for Fiction (2002), fiind de asemenea unul dintre romanele finaliste ale Premiului Pulitzer în anul 2002.

În anul 2010, a fost publicat un nou roman de succes semnat Jonathan Franzen, bestsellerul internațional ”Freedom”, care a fost considerat de numeroase publicații ”romanul anului” și chiar ”romanul secolului”, așa cum l-a numit publicația americană The Guardian în august 2010.

Cel mai nou roman al autorului, ”Purity”, a fost publicat în septembrie anul acesta și a fost întâmpinat cu foarte mult entuziasm de fanii autorului din întreaga lume.

Jonathan Franzen a scris și trei lucrări de nonficțiune: ”How to Be Alone”, o colecție de eseuri publicată în anul 2002, volumul de memorii ”The Discomfort Zone” (2006) și colecția de eseuri ”Farther Away” (2012). De asemenea, Jonathan Franzen a realizat o traducere însoțită de comentarii proprii a lucrărilor criticului austriac Karl Kraus, ”The Kraus Project” și o traducere a cărții Spring Awakening scrisă de Frank Wedekind, ”Spring Awakening: A Children’s Tragedy”.

Romanele ”The Twenty-Seventh City”, ”The Corrections” și ”Freedom” au fost publicate și în România, cu titlurile ”Al 27-lea oraș”, ”Corecții” și ”Libertate”.Cărțile lui Jonathan Franzen i-au adus acestuia mai multe premii și consacrare la nivel internațional. Pentru Jonathan Franzen, scrisul este o evadare și este ceea ce îl face cel mai fericit.

Jonathan Franzen este membru al Academiei Americane de Arte și Litere (American Academy of Arts and Letters), al Academiei Germane de Arte (German Akademie der Künste) și al Ordinului Francez de Arte și Litere (French Ordre des Arts et des Lettres).

Luna aceasta va fi publicată o biografie a autorului Jonathan Franzen, ”Jonathan Franzen: The Comedy of Rage”, scrisă de Philip Weinstein.

În prezent, autorul își împarte timpul între New York și Boulder Creek, California, unde locuiește împreună cu iubita sa, scriitoarea Kathy Chetkovich.

Jonathan Franzen este pasionat de observarea păsărilor (birdwatching), un hobby care presupune observarea (cu ajutorul instrumentelor optice, precum binoclul şi luneta), studierea, fotografierea sau filmarea păsărilor sălbatice în mediul lor natural.

O altă pasiune a autorului este lectura. Cărțile preferate ale lui Jonathan Franzen sunt:

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *