Autorul săptămânii: John Irving

John Irving este un renumit scriitor de ficțiune și scenarist distins cu Premiul Oscar, autorul mai multor bestselleruri internaționale, precum ”The World According to Garp”, ”A Prayer for Owen Meany”, ”The Cider House Rules”, dar și al noului roman, ”Avenue of Mysteries”, publicat luna aceasta.

John Irving s-a născut pe 2 martie 1942, în Exeter, New Hampshire, SUA. În anul 1961, a absolvit Universitatea din New Hampshire, apoi a studiat timp de un an de zile la Institutul de Studii Europene din Viena (1963 – 1964), iar în anul 1967 a obținut un master în Scriere Creativă la Universitatea din Iowa.

Primul roman al autorului, ”Setting Free the Bears”, a fost publicat în anul 1968.

Romanul care i-a adus lui John Irving celebritatea a fost ”The World According to Garp” (1978), primul său bestseller internațional, care a devenit un adevărat fenomen cultural, a fost distins cu Premiul National Book Award (1980) și s-a vândut în peste zece milioane de exemplare în întreaga lume, trei milioane de exemplare fiind vândute în primele 6 luni de la publicare.

Până în prezent, John Irving a scris 14 romane: ”Setting Free the Bears” (1968), ”The Water-Method Man” (1972), ”The 158-Pound Marriage” (1974), ”The World According to Garp” (1978), ”The Hotel New Hampshire” (1981), ”The Cider House Rules” (1985), ”A Prayer for Owen Meany” (1989), ”A Son of the Circus” (1994), ”A Widow for One Year” (1998), ”The Fourth Hand” (2001), ”Until I Find You” (2005), ”Last Night in Twisted River” (2009), ”In One Person” (2012), ”Avenue of Mysteries” (2015).

De asemenea, autorul a scris și două volume de memorii, ”The Imaginary Girlfriend” (1995) și ”My Movie Business” (1999), o colecție de povestiri, ”Trying to Save Piggy Sneed” (1996) și o carte pentru copii, ”A Sound Like Someone Trying Not to Make a Sound” (2004).

Cărțile autorului au fost traduse în peste 35 de limbi, iar zece dintre ele au devenit bestselleruri internaționale. Cel mai bine vândut roman al autorului este ”A Prayer for Owen Meany” (1989), considerat un roman genial, o capodoperă a literaturii americane.

Romanele ”The World According to Garp”, ”The Hotel New Hampshire”, ”A Prayer for Owen Meany”, ”The Cider House Rules” și ”A Widow for One Year” au fost ecranizate, filmele având în distribuție mai mulți actori celebri, precum Robin Williams, Jodie Foster, Beau Bridges, Rob Lowe, Jim Carrey, Ashley Judd, Tobey Maguire, Michael Caine, Charlize Theron, Jeff Bridges, Kim Basinger.În anul 1999, John Irving a obținut Premiul Oscar pentru scenariul filmului ”The Cider House Rules”.

Înainte de a se dedica în totalitate carierei de autor, John Irving a predat cursuri de Scriere Creativă la Universitatea din Iowa, la Colegiul Mount Holyoke din Massachusetts, la Colegiul Windham din Vermont și la Universitatea Brandeis din Massachusetts.

Autorul preferat al lui John Irving și cel care l-a inspirat în cariera sa este Charles Dickens, al cărui roman, ”Great Expectations”, l-a făcut să-și dorească să devină scriitor. De asemenea, printre autorii pe care John Irving îi apreciază se numără și George Eliot, Gunter Grass, Robertson Davies, Gabriel Garcia Marquez și Salman Rushdie.

John Irving a fost mereu pasionat de wrestling. A practicat acest sport timp de 20 de ani, începând de la vârsta de 14 ani, ulterior fiind antrenor de wrestling până la vârsta de 47 de ani. În anul 1992, John Irving a fost inclus în National Wrestling Hall of Fame din Stillwater, Oklahoma.

Între anii 1964 – 1981, John Irving a fost căsătorit cu Shyla Leary, cu care are doi copii, Colin și Brendan. În anul 1987, autorul s-a căsătorit cu editoarea sa, Janet Turnbull, cu care are un fiu, Everett.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *