Autorul săptămânii – Jeffrey Eugenides

“Emotions, in my experience, aren’t covered by single words. I don’t believe in “sadness,” “joy,” or “regret.” Maybe the best proof that the language is patriarchal is that it oversimplifies feeling.” – Jeffrey Eugenides

Jeffrey Kent Eugenides este un scriitor câștigător al unui Premiu Pulitzer, cunoscut mai ales pentru pentru primele lui romane, și anume The Virgin Suicides și Middlesex, iar cea mai nouă lucrare a lui, The Marriage Plot, a fost publicată în luna octombrie a anului 2011.

Jeffrey Eugenides s-a născut în Detroit, Michigan, în anul 1960. Autorul nu dorește să ofere detalii ascunse ale vieții lui private, exceptând scrierile în care el detaliază influența orașului Detroit și experiențele lui din timpul liceului. El a declarat că simte o “iubire perversă” pentru locul său de naștere: “I think most of the major elements of American history are exemplified in Detroit, from the triumph of the automobile and the assembly line to the blight of racism, not to mention the music, Motown, the MC5, house, techno.”

Jeffrey a absolvit magna cum laude Universitatea Brown și a obținut masteratul în Engleză și Scriere Creativă la Universitatea Stanford în anul 1986. Primul lui roman, The Virgin Suicides, a fost publicat în anul 1993, a fost tradus în 34 de limbi și a fost ecranizat în 1999 de către Sofia Coppola. Acesta prezintă povestea întunecată, dar pe alocuri amuzantă a 5 surori adolescente care decid să își ia viața.

Pe lângă câștigarea Premiului Pulitzer pentru Ficțiune în anul 2003, romanul Middlesex a primit Ambassador Book Award, premiul spaniol Santiago de Compostela Literary Prize și Great Lakes Book Award. De asemenea, Middlesex a fost printre nominalizații premiului National Book Critics Circle, dar și al Frances Prix Medicis și premiului IMPAC Dublin Literature.

O parte din acțiunea romanului este plasată în Berlin, unde a locuit Eugenides din 1999 până în 2004, dar se bazează mai ales pe experiențele unui imigrant greco-american, care își schimbă sexul și care se confruntă cu ascensiunea și decăderea orașului Detroit.

Cel de-al treilea roman, The Marriage Plot, a fost numit de către Carlin Romano în Chronicle of Higher Education “the most entertaining campus novel since Wolfe’s I Am Charlotte Simmons”, iar acțiunea începe cu ziua absolvirii Universității Brown.

Ficțiunea scrisă de el a apărut în The New Yorker, The Paris Review, The Yale Review, Best American Short Stories, The Gettysburg Review și în “Best of Young American Novelists” alcătuit de Granta.

Eugenides a primit numeroase aprecieri și premii, printre care se numără statutul de membru al consiliului Fundației Guggenheim și National Endowment for Arts, un premiu Whiting Writers, un premiu Henry D. Vursell Memorial din partea American Academy of Arts and Letters. În ultimii ani a fost membru al Berliner Künstlerprogramm al DAAD și al Academiei Americane din Berlin. După mulți ani în Berlin, în prezent Eugenides trăiește în Princeton, New Jersey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *