Autorul săptămânii – J.R.R. Tolkien


 John Ronald Reuel Tolkien s-a născut în 1892 la Bloemfontein, Africa de Sud și este cunoscut mai ales pentru cărțile fantasy, cum ar fi “The Hobbit”, “The Silmarillion” și “Lord of the Rings”. Primii ani i-a petrecut împărțindu-se între oraș și fermă. Multe din amintirile sale din Africa de Sud, inclusiv mușcătura unei tarantule în timp ce vizita un domeniu rural, au influențat scrierile sale ulterioare.După trei ani în Africa de Sud, s-a întors în Marea Britanie cu mama sa. Tatăl a murit un an mai târziu, însă copilăria sa a fost în mare parte fericită. În 1904, când John avea 12 ani, mama lui a murit de diabet, afectându-i pe el și pe fratele său. Devenind orfan, el a fost crescut de familia unui preot catolic. Încă de la o vârstă fragedă a fost un elev excelent, cu un interes neobișnuit de accentuat pentru filologie, mai ales pentru greacă, limba anglo saxonă și finlandeză.Deși era elev la școala King Edward VI, nu a reușit să obțină o bursă la Oxford. Tutorele lui s-a văzut nevoit să pună capăt idilei dintre John și Edith, o iubită de la școală și l-a pus să promită că nu o va vedea până va împlini 21 de ani. El a fost de accord și a asteptat-o până la acea vârstă și chiar s-a căsătorit cu ea.Aceste sentimente nobile, dovada de încredere și de sinceritate, faptul că a fost dispus să aștepte ani întregi pentru a-și întâlni soția, apar frecvent în scrierile lui, ca de exemplu povestea de dragoste dintre Beren și Luthien din cartea “The Silmarillion”. Din punct de vedere academic, despărțirea lui de Edith a fost benefică, iar un an mai târziu a câștigat o expoziție la Exeter College, Oxford unde uma să studieze clasicii.John nu excela în mod deosebit la această materie, așadar a decis să se mute la literatura engleză. În cea mai mare parte a timpului studia alte limbi străine în librăria Bodleian. Aici a devenit fascinat de finlandeză, o limbă care va deveni baza pentru Quenya, un vocabular pentru elfii lui. Dragostea lui pentru filologie l-a urmat toată viața și l-a determinat chiar să-și formeze limbajul propriu, care a fost folosit mai târziu în cărțile “The Silmarillion” și “Lord of the Rings”.După izbucnirea Primului Război Mondial, J.R.R. Tolkien a decis să își termine studiile înainte de a fi înrolat în 1916. A fost martor la ororile “Marelui Război”, pierzând mulți prieteni apropiați. Acesta a declarat: “Până în 1918 toți în afară de un prieten apropiat au murit”. El a supraviețuit datorită unui tifos recurent, care l-a adus înapoi în Marea Britanie. Nu a vorbit în mod direct despre aceste experiențe, însă i-au influențat scrierile.        


În 1917, J.R.R. Tolkien a început să lucreze la clasica lui lucrare – “The Simarillion”, inima mitologiei sale, mereu revizuită până la moartea sa din 1973. Conținutul său începe de la crearea Universului și continuă cu apariția răului și rebeliunea lui Noldor. Foarte multe elemente din această carte dau impresia că “Lord of the Rings” reprezintă o poveste adevărată.Spre deosebire de “Silmarillion”, cartea “The Hobbit a fost un simplu basm și o aventură pentru copii. Povestea are un final fericit pentru toate personajele și se axează pe triumful binelui asupra răului având totodată și un foarte mare succes comercial.În urma succesului înregistrat cu “The Hobbit”, Tolkien a fost sfătuit să scrie și o continuare a acesteia, iar astfel a început “Lord of the Rings”. După puțin timp a devenit chiar diferită față de carte, deopotrivă ca domeniu și dimensiune.În 1965 cartea a fost publicată în Statele Unite ale Americii și a devenit un best-seller internațional. Trilogia “Lord of the Rings” este recunoscută ca fiind cea mai populară din toate timpurile.

Astfel, a fost adaptată pentru radio de 4 ori. În 1955 și 1956, postul de radio BBC a creat o adaptare de 12 părți. Trilogia de filme “Lord of the Rings” produsă de New Line Cinema a fost apreciată la nivel mondial și au fost nominalizate pentru mai multe Academy Awards, inclusiv Best Picture, Best Director, Best Adapted Screenplay și Best Original Score, adunând un total de 11 premii Oscar.Tolkien a murit în 1973, la doi ani după soția sa. În 2008, The Times l-a inclus în topul său “The Greatest British Writers since 1945” pe a 6-a poziție, iar Forbes l-a declarat a 5-a  persoană într-un top al celebrităților decedate cu cele mai mari câștiguri.         займ онлайн rusbankinfo.ru

1 thought on “Autorul săptămânii – J.R.R. Tolkien”

  1. Tolkien a luptat in Primul Razboi mondial nu in al doilea cum ati scris GRESIT in articol, ar fi bine sa corectati, pentru adevarul istoric.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *