Autorul săptămânii: Isabel Allende

Salvador Allende? Un politician de succes. Isabel Allende? O autoare chiliană cu atât mai cunoscută și o jurnalistă talentată. Tradusă în 27 de limbi, Isabel Allende a reușit să vândă peste 51 de milioane de exemplare ale scrierilor sale. Singurul lucru care, se pare, nu i se va întâmpla niciodată este căderea în anonimat.

Educația sa este de la bun început una aleasă. Crește în familia unui diplomat, al doilea soț al mamei, Ramon Huidobro și învață în școli private diferite( Școala Americană din la Paz, Bolivia și cea Britanică din Beirut, Liban). După finalizarea unei alte școli particulare din Chile își cunoaște primul soț, inginerul Michael Frias pe care îl ia de soț în 1962, la vârsta de 20 de ani. Nu știm dacă frecventarea atâtor școli private o determină să aleagă o căsnicie destul de timpuriu, cert este că soțul îi împarte pasiunea pentru călătorie și se decide să o însoțească după nașterea primului lor copil, Paula Allende,în Europa, unde locuiesc o perioadă în Brussel și Geneva. La întoarcere în Chile, în 1966 se naște al doile copil, Nicolas.

Între timp, Allende se dovedește o jurnalistă angajată și o susținătoare a drepturilor femeilor și înființează prima revistă feministă din Chile:Paula. Scrie în coloana umoristică The Impertinence, editează revista pentru copii Mampato și ajunge să scrie în 1973 în revista de film Maga-Cine-Ellas. Este bine-cunoscută și în lumea audio-vizualului. Publică două povestiri pentru copii: La abuela Panchita și Lauchas y Lauchones și o culegere de scurte povestiri: Civice a su troglodita.

Puciul lui Pinochet o alungă în exil, în Venezuela, după asasinatul lui Allende(președintele la vremea aceea a Chile). În Venezuela lucrează ca profesoară și publică în El Nacional. După moartea bunicului său, care ajunsese la vârsta de 99 de ani, începe să-i scrie acestuia o scrisoare care se transformă în manuscrisul primului său roman: The House of the Spirits ( un succes mondial). Căsnicia sa ia sfârșit odată ce Allende îl cunoaște pe Willie Gordon, cu care trăiește din momentul întâlnirii lor în San Rafael. Romanul său,   Paula apărut în 1994 reprezintă o retrăire a copilăriei sale în Santiago și a anilor petrecuți în exil. A luat naștere ca scrisoare pe care Allende i-o scrisese fiicei sale Paula, care zăcea în comă la spital și care a murit în 1992 de porfirie.

Despre sine, Isabel Allende spune că cel mai mare succes în viață nu reprezintă pentru ea talentul scriitoricesc sau bestseller-urile succesive, ci dragostea pe care o poate împărți cu familia ei. Această lecție a invățat-o Allende in cel mai dureros mod possibil. Când îi citim operele înțelegem și nevoia ei de a scrie și le apreciem cu atât mai mult.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *