Autorul săptămânii – Ian McEwan

Ian Russell McEwan este unul dintre cei mai apreciați scriitori britanici, care și-a început cariera cu nuvele gotice, din cauza cărora a fost poreclit “Ian Macabre”.

Ian McEwan's Enduring Love:  A Routledge Study Guide
 În 1997 a publicat romanul “Enduring Love”, după care s-a realizat și un film. Însă aceasta nu va fi singura carte a lui Ian McEwan, care va fi transpusă și pe peliculă, filmul realizat după romanul “Atonement”,  publicat în 2001, i-a adus scriitorului un Oscar.McEwan a avut parte de o copilărie foarte interesantă, pe care și-a petrecut-o până la vârsta de 12 ani în Asia de Est, Germania și Africa de Nord, întrucât tatăl său era ofițer în armata scoțiană și fusese repartizat în aceste zone. În anul 2002 McEwan are parte de o adevarată surpriză, descoperă că are un frate care a fost dat spre adopție în timpul celui De-al Doilea Război Mondial și totodată adevărata poveste de dragoste dintre părinții lui.Mama lui McEwan era căsătorită cu un alt bărbat, când era îndrăgostită de cel care urma să devină tatăl lui. De aceea, când a rămas însărcinată cu Sharp, fratele lui McEwan, a fost nevoită să-l dea spre adopție. În timpul războiului soțul ei a murit și a putut asftel să se căsătorească cu bărbatul pe care îl iubea, iar apoi a venit pe lume Ian McEwan.Scriitorul este cunoscut ca fiind o persoană cu o gândire liberă, căreia nu îi este teamă să-și exprime și să-și susțină părerile. Astfel, în 2008, McEwan a vorbit în public despre faptul că nu este de acord cu religia islamică din cauza viziunilor ei asupra femeilor și homosexualilor.De asemenea, scriitorul, care este un ateu declarat, a precizat că religia creștină este la fel de absurdă și că nu poate fi de acord cu viziunile medievale potrivit cărora Dumnezeu va veni pe pamânt să îi salveze pe cei credincioși și să-i pedepsească pe cei răi. Respectivele declarații au dat naștere unor numeroase controverse, însă, McEwan a explicat apoi că declarațiile sale nu făceau referire la întreaga lume musulmană, întrucât a crescut în țări musulmane, ci se refereau la minoritățiile care sunt adeptele islamismului extremist și care duc la discriminări și violențe.
First Love, Last Rites
In Between the Sheets
The Child in Time
În ceea ce privește cariera sa, Ian McEwan a publicat prima carte în 1975. Intitulată “First Love, Last Rites”, reprezenta o colecție de nuvele. Cea de-a doua colecție de nuvele, “In Between the Sheets” a apărut în 1978. Au urmat romanele “The Cement Garden” și “The Comfort of Strangers” după care s-au realizat filme. În 1987 a primit premiul Whitbread Novel Award pentru cartea “The Child in Time”.Romanul “Atonement”, publicat în 2001 a fost extrem de bine apreciat de către critici, revista Time numindu-l cel mai bun roman al anului 2002, iar în 2007 a fost transpus pe peliculă în regia lui Joe Wright.
Următorul roman, “Saturday”, i-a adus lui McEwan în 2005 premiul James Tait Black Memorial Prize. În același an, cât și în 2007, acesta primește premiul Man Booker International Prize.Ultimul roman publicat de McEwan se numește “Solar” și a apărut chiar anul trecut (2010), iar sfărșitul săptămânii trecute a primit un nou premiu, Jerusalem Prize.Săptămâna aceasta vă invităm să-l descoperiți pe Ian McEwan! займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *