Autorul săptămânii – Iain Banks

“You need to read more science fiction. Nobody who reads science fiction comes out with this crap about the end of history”Iain Banks este un scriitor scoțian, care își folosește numele de Iain Banks pentru romanele de ficțiune, iar în cazul celor de science fiction se semnează Iain M. Banks, incluzând inițiala prenumelui Menzies.În anul 2008 a fost menționat de către The Times în lista “The 50 greatest British writers since 1945”.Iain Menzies Banks s-a născut pe data de 16 februarie 1954 în Dunfermline, Fife. Din cauza funcției tatălui său de ofițer naval, a locuit atât în partea estică scoțiană, cât și în cea vestică.Scriitorul a făcut școala primară și gimnaziul în Clyde, iar apoi a urmat cursurile Universității Stirling între anii 1972 și 1975, unde a studiat engleza, filozofia și psihologia.

În timpul vacanțelor el a lucrat în cadrul mai multor slujbe, cum ar fi: portar al spitalului, lucrător la o moșie, gunoier și grădinar.După ce a terminat studiile, a călătorit prin Europa, Scandinavia și Maroc cu ajutorul Autostopului. După aceea, a fost angajat la British Steel, IBM și a fost funcționar la o firmă de avocatură din Londra, unde și-a lansat și prima sa carte: „The Wasp Factory” în anul 1984. În 1988 s-a întors în țara lui natală, Scoția.

Banks este implicat și în politică, tendințe care nu sunt observate numai în cadrul scrierilor lui. El a fost parte semnatară a Declaration of Calton Hill, care cerea independența Scoției. A fost și membru al unui grup care vroia învinovățirea lui Tony Blair cu privire la invazia din Iraq.De asemenea, și-a vândut colecția impresionantă de mașini pentru a achiziționa Lexus RX 400h hybrid și a sprijinit Partidul Verde. займ онлайн rusbankinfo.ru

1 thought on “Autorul săptămânii – Iain Banks”

  1. Pingback: Iain Banks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *