Autorul săptămânii: Henry James

Henry James s-a născut la data de 15 aprilie 1843, la New York şi a murit la 28 februarie 1916, la Londra, în Anglia, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi romancieri americani, care a scris romane complexe din punct de vedere psihologic care au pus faţă în faţă valorile americane cu moştenirea europeană.

În povestirea sa din 1893 “The Private Life”, Henry James descria un autor  ca fiind persoana care posedă o abilitate stranie de a fi în două locuri în acelaşi timp. Acesta poate scrie la masa de lucru în timp ce distrează prietenii cu anecdotele şi opiniile sale literare. James însuşi a fost o persoană mondenă desăvârşită care, cu toate acestea, a realizat o operă prolifică de-a lungul unei lungi cariere. El a fost un om solitar şi un burlac convins, deşi nu a spus niciodată nu unei invitaţii la cină.

Henry James a devenit un eurofil la o vârstă timpurie după ce a citit cu voracitate operele literare ale acestui continent şi după ce a petrecut trei ani în tinereţe în Europa, sub auspiciile experienţelor educaţionale ale tatălui său. El şi-a abandonat studiile la Facultatea de Drept de la Harvard după un an pentru a deveni scriitor “cu normă întreagă” şi, după succesul de la început în domeniul criticii, a început să se concentreze pe ficţiune.

S-a mutat definitiv în Europa în 1875 şi s-a stabilit la Londra, deşi a călătorit pentru perioade lungi pe continent, cel mai mult în Italia. Modelele emigraţiei şi explorării au determinat conceperea aventurilor eroinelor sale principale, precum Isabel Archer din “The Portrait of a Lady” şi Milly Theale din “The Wings of the Dove”.

James a fost un scriitor multilateral, faimos atât pentru satira socială a romanelor pe care le-a scris înaintea anilor 1880, cât şi pentru obscuritatea lingvistică şi psihologică a ultimelor sale opere. El a scris de asemenea şi câteva piese dramatice şi a fost un maestru al povestirilor de ficţiune, de la misterul literar seducător din “The Aspern Papers” până la povestea claustrofobă cu fantome din “The Turn of the Screw”.

În 1915, ca un gest de loialitate pentru ţara sa adoptivă, James a renunţat la cetăţenia americană şi a devenit cetăţean britanic, cu primul ministru printre garanţii săi. El a murit în anul următor, consacrându-se ca un european convins. Principalele sale scrieri sunt: romanele “Roderick Hudson”, “The Europeans”, “Washington Square”, “The Portrait of a Lady”, “The Bostonians”, “The Tragic Muse”, “The Spoils of Poynton”, “What Maisie Knew”, “The Wings of the Dove”, “The Ambassadors”, “The Golden Bowl” şi volumele de povestiri “Daisy Miller”, “The Aspern Papers” şi “The Turn of the Screw”.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *