Autorul săptămânii: Erica Jong – un pilon al revoluției sexuale

“Everyone has talent. What is rare is the courage to follow the talent to the dark place where it leads.”

 Înainte de Carrie Bradshaw, Sex and the City sau 50 Shades of Grey, a fost Erica Jong și The Fear of Flying (primul și cel mai celebru roman al său, publicat în 1973 și vândut în 20 de milioane de exemplare).

Nu prea ai cum să scrii despre Erica fără să aduci în discuție și sexul, pentru că viața ei este în totalitate legată de acest aspect, nu doar fiindcă a inventat expresia “zipless fuck”, ci mai degrabă pentru că a fost un pilon al revoluției sexuale și un model pentru milioane de oameni.  De asemenea, s-a bucurat de admirația unor scriitori precum John Updike (care în descrierea romanului ei a folosit cuvinte precum “class, sass, brightness, and bite”) sau Henry Miller (acesta a prezis că “this book will make literary history, that because of it women are going to find their own voice and give us great sagas of sex, life, joy, and adventure”). A scris peste 20 de cărți, pendulând cu naturalețe între ficțiune, non-ficțiune și poezie. Dar poate cea mai de preț calitate a sa pentru care merită întreaga noastră atenție și apreciere este curajul. Curajul de a-și examina cele mai intime aspecte ale vieții sub microscopul publicului, de a vorbi deschis despre demonii cu care a avut de-a face atât în ceea ce privește succesul, cât și scrisul.

”Gossip is the opiate of the oppressed.”

 The Fear of flying. Naratorul acestui prim roman al Ericăi Jong este Isadora Zelda White Stollerman Wing, o poetă americano-evreică. Isadora este în drum spre Viena alături de numeroși psihanaliști, pentru a participa la o convenție/un congres desfășurat chiar în curtea lui Freud, singura problemă fiind aceea că ea nu avea acreditarea necesară pentru a se afla acolo. Aici intră în scenă Adrian, cel care îi va deschide…nu numai ușa spre orice congres, căci prin el Erica Jong ne introduce în lumea conceptului pe care ea îl numise “zipless fuck”.

Seducing the demon e un fel de fabulă, povestea unei femei pe care zeii au binecuvântat-o cu celebritatea, apoi au întors totul împotriva ei, tulburând-o cu consecințele nefaste ale faimei. Deși au trecut mulți ani de la scrierea primului roman, vocea Isadorei Wing încă răzbate, îmbibând cu sexualitate fiecare rând în care își face simțită prezența. Aceasta nu este o carte dedicată doar scrisului, luptei cu creativitatea, ci și artiștilor care au influențat-o pe Erica Jong. Astfel că din paginile ei nu lipsesc nume precum Sylvia Plath sau Muriel Rukeyser, iar onestitatea de care dă dovadă pare să fie inspirată de o altă poetă prezentă aici, Anne Sexton. Desigur, nu puteau lipsi nici Martha Stewart  și Henry Miller. 

 Sugar in my bowl, o antologie de 29 de texte scrise de femei este o altă carte extrem de interesantă, nu neapărat prin conținut, cât prin ceea ce reușește a evidenția datorită contrastelor din ea, sau mai ales prin curajul demonstrat de cele care au contribuit la realizarea ei. O scriitoare serioasă, care obișnuiește a aborda teme precum politica sau sărăcia, evită discuțiile libere și bogate în detalii în ceea ce privește viața sexuală, altfel ar risca să-și atragă eticheta de “chick-lit author”. Erica Jong se întreba: ”What could be more eternal than sexuality? [..] sometimes I think the younger generation wants to give it up.” Cam asta și rezultă din parcurgerea cu atenție a antologiei, o prăpastie imensă, în gândire și comportament, între generații. În timp ce femeile de-o vârstă cu Erica sunt mai vulgare în exprimare, cu o gândire liberală, rebele și puternic feministe, aproape obsedate de sex – cele din generația fiicei sale, Molly, manifestă o înclinație spre monogamie și maternitate, fiind mult mai temperate și conservatoare (până și titlurile eseurilor lor sunt extrem de sugestive: “Let’s Not Talk About Sex.” ,“Sex is overexposed”, “They had sex so I didn’t have to”)

Author: Elena Silvana

Scriu și citesc, iar asta îmi ocupă tot timpul. Cred în anticipație și în curiozitate ca fiind cea mai pură formă de insubordonare. Nici o poveste nu poate fi spusă fără poezie. Arta nu ar trebui să fie separată de viață ca și cum ar fi prea prețioasă pentru utilizarea de zi cu zi. Poate tocmai de aceea deviza mea este: dream, create, inspire.

3 thoughts on “Autorul săptămânii: Erica Jong – un pilon al revoluției sexuale”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *