Autorul săptămânii: Antoine de Saint-Exupéry

“No single event can awaken within us a stranger whose existence we had never suspected. To live is to be slowly born.”

Într-o zi frumoasă de vară, în anul 1900, s-a născut Antoine de Saint-Exupéry. La vârsta de 12 ani a zburat pentru prima oară şi atunci a ştiut că, atunci când va fi mare, va fi pilot.

Câţiva ani mai târziu, nereuşind să intre la Academia Navală Franceză, s-a înscris la Şcoala de Arte – l’Ecole des Beaux-Arts. În 1921 s-a alăturat armatei franceze şi, acolo, visul său din copilărie a devenit realitate: în armată a învăţat să piloteze, ceea ce i-a schimbat viaţa. În 1926, la vârsta de 26 ani, s-a angajat ca pilot pentru curse private de la Toulouse (Franţa) la Dakar (Senegal) iar în 1927 a început să scrie la prima carte, Southern Mail, reprezentând memoriile sale, publicată doi ani mai târziu.

Poate că nu ştiaţi asta despre Saint-Exupéry, însă a fost un bărbat care iubea provocările. În 1935 a încercat să depăşească recordul pentru zbor, pilotând de la Paris la Saigon. Din nefericire, avionul său s-a prăbuşit în Libia, unde a căutat ajutor timp de trei zile, prin deşert. Trei ani mai târziu, în timp ce încerca să ajungă de la New York în Argentina, autorul a supravieţuit celui de-al doilea avion prăbuşit.

A treia carte, Wind, Sand and Stars, a fost publicată în 1939 iar la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Saint-Exupéry a zburat în misiuni de recunoaştere pentru armata franceză, dar a ajuns şi în New York pentru a cere Americii ajutor atunci când germanii îi ocupaseră ţara. Experienţele sale de război le puteţi citi în Flight to Arras şi Letter to a Hostage, ambele publicate în 1942.

The Little Prince a apărut abia în 1943, o poveste despre singurătate, prietenie, iubire şi pierderi, toate purtând imaginea unui mic prinţ căzut pe Pământ. Se spune că o parte din desenele şi experienţa autorului din perioada în care a rătăcit prin deşert (la prima prăbuşire de avion) se regăsesc în această carte.

Mai târziu în acelaşi an, autorul s-a urcat din nou la bordul avionului, cu toate că medicii i-au interzis să mai piloteze din cauza problemelor de sănătate. În ziua de 31 iulie 1944 a pilotat pentru ultima oară, încercând să ajungă din Corsica în Franţa, călătorie în care Antoine de Saint-Exupéry a dispărut şi nu a mai fost găsit niciodată.

“Goodbye,” said the fox. “And now here is my secret, a very simple secret: It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.”

Author: Andreea Rau

Visez cu ochii deschişi. Citesc. Scriu. Cânt, atunci când nu mă aude nimeni. Sunt fericită, uneori. Vreau să evadez din realitate şi să-mi construiesc o lume imaginară, în care să pot trăi. Sunt ca tine. Un simplu om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *