Autori celebri (9): Gaius Valerius Catullus

Catullus s-a născut probabil în anul 84 î.Hr. în Verona, Italia şi a murit în jurul anului 54 î.Hr., la Roma, fiind un scriitor îndrăzneţ şi modern, care a descris tărâmul dintre ură şi dragoste, într-o lirica extrem de personală, de o intimitate uimitoare şi în epopei miniaturale de o prospeţime orbitoare.

Gaius Valerius Catullus a fost primul scriitor cu adevărat modern. Dornic de a-şi cultiva o prietenie cu Iuliu Cezar, el şi-a asumat răspunderea unui an (pe care l-a urât din toată inima) de serviciu politic în Bithynia, apoi s-a întors la luminile strălucitoare ale Romei, unde – după mai mulţi clevetitori – s-a devotat sexului, băuturii şi poeziei, creând o adevărată gaşcă, aşa-numiţii Neoteroi, modelată după moda Greciei clasice.

Cu toate acestea, iubirea lui Catullus pentru soţia consulului Clodia Metella, numită de el “Lesbia”, i-a determinat reputaţia în societatea îndrăzneaţă a acelor timpuri. De altfel, când se întoarce la Roma, constată că aceasta ducea o viaţă de desfrâu şi porneşte din această cauză atacuri foarte crude împotriva ei şi a prietenilor acesteia, adevărate mostre de spirit rustic roman, dar în formă poetică.

Opera rămasă în urmă este de mici dimensiuni (“Carmina”, publicată prima dată în anul 1472, pe baza unor copii din secolul al XIII-lea a unui manuscris posibil din secolul IX-lea; câteva poeme publicate abia în 1966). Cu toate acestea, este considerat un adevărat deschizător de drumuri în poezie, el a creat primul vocabular al poeziei în limba latină, fiind cel care a pus în cuvinte metrii elini: hexametrul si pentametrul.

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *