Autori celebri (6): Euripide

Euripide s-a născut în anul 480 î.Hr. în localitatea Salamis, în Grecia şi a murit în Macedonia în anul 406 î.Hr., fiind cunoscut drept “copilul teribil” al tragediei greceşti a celui de-al cincilea secol î.Hr.; protagoniştii operei sale sunt zguduiţi de dramele războaielor şi ne dezvăluie un scepticism sofisticat despre mituri şi eroi.

Fascinat de zeităţi şi monştri, Euripide poate fi numit cu uşurinţă creatorul dramaturgiei moderne. Chiar dacă el a evitat politica – spre deosebire de competitorul său contemporan Sofocle -, Euripide şi-a exprimat dezamăgirea faţă de cultura ateniană, îmbrăcându-şi eroii în zdrenţe. În piesa sa “Troienele”, el a criticat în mod deschis politica externă a oraşului-stat, comparând masacrul de la Melos cu distrugerea Troiei, văzute în mod neobişnuit în epocă din perspectiva troienilor.

Pentru a protesta faţă de Războiul din Vietnam în 1971, Michael Cacoyannis a filmat “The Trojan Women” folosind traducerea din 1937 a lui Edith Hamilton, care l-a văzut pe Euripide drept un pacifist într-o epocă războinică. În mod sigur, celelalte piese ale sale despre miturile fondatoare ale Greciei – Elena, Ifigenia în Taurida şi Hecuba – se întreabă: “Războiul, la ce este el bun?”. Piese precum “Bacchae”, care satirizează familia fondatoare a Greciei, ni-l arată pe dramaturg drept un inovator: zeii săi, precum charismaticul criminal Bacchus, sunt monştri; ba mai mult decât atât, sunt politicieni.

În vreme ce piesele lui Eschil ne sugerează o veneraţie rituală asupra incomprehensibilităţii zeilor, iar dramele lui Sofocle explorează logica lor lucidă, Euripide vede zeii şi oamenii angajaţi într-un dans al puterii perfid, egoist, profund şi în mod dureros jenant. Chiar dacă este privit ca un poet mai puţin important decât predecesorii săi, Euripide este la fel de inteligent în a înţelege nespusul din cuvinte şi personaje.

Aristotel a spus despre Euripide: “El este, cu toate greşelile sale, cel mai tragic dintre poeţi”.

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *