Autori celebri (5): Sofocle

Sofocle s-a născut în anul 496 î.Hr. în localitatea Hippeios Colonus, în Grecia şi a murit la Atena, în anul 406 î.Hr., fiind unul dintre cei mai importanţi dramaturgi, a cărui literatură este îndreăzneaţă, comprimată şi minimalistă (cu un stil comparabil cu cel al lui Eschil). El a amestescat personaje, teme şi stări de spirit şi a folosit ironia cu un mare efect.

În lunga sa viaţă, Sofocle din Atena a scris 123 de piese de teatru şi a rivalizat atât cu Eschil, cât şi cu Euripide. Şapte tragedii extinse explorează măreţia şi suferinţa unor oameni excepţionali, care posedau calităţi aproape divine şi care trebuie să aleagă între un dezastru sigur sau un compromis care le-ar trăda natura eroică, care îi separa de ceilalţi muritori. Talentul dramatic al lui Sofocle a fost recunoscut încă de la Aristotel, care i-a lăudat simţul său extraordinar de sincronizare şi tensiunea dramatică de neegalat.

Când zeităţile au trimis nebunia ce îl determină pe Ajax să se facă de ruşine la Troia în “Ajax”, onoarea feroce şi aceeaşi ruşine nu îi dau (lui, cel mai puternic dintre războinicii greci) o altă opţiune decât sinuciderea. “Oedip rege” dramatizează felul în care chiar inteligenţa care îl face puternic pe monarh conduce la o căutare excesivă şi neobosită a adevărului şi determină în mod decisiv nebunia, neobservarea evidenţelor şi exilul.

Aceste dileme tragice pot fi înţelese în termeni politici mai largi ca o ciocnire între valorile lumii post-homerice, care aveau în centru individualul şi cele ale lumii contemporane, democraţia ateniană din secolul al V-lea, care servea interesele comunităţii şi descuraja comporamentul extremist.

Intransigenţa eroilor poate determina o izolare totală chiar şi faţă de zei, într-o lume guvernată de o soartă crudă şi misterioasă. “Trachiniae” ne arată că până şi Zeus nu îl va salva nici pe fiul său, Heracles, modelul eroului grec, de la o moarte agonizantă. Cu toate acestea, alegerea liberă şi autonomă a suferinţei, dublată de acceptarea limitelor umane, determină înzestrarea eroilor lui Sofocle cu putere într-o lume unde trecutul nu a adus cunoaştere, viitorul nu lasă loc speranţelor şi prezentul a adus doar suferinţă.

Aristotel a spus: “Sofocle a desenat oamenii aşa cum ar trebui să fie, Euripide, aşa cum ei au fost”.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *