Autori celebri (42): Pierre Corneille

Dramaturgul creditat cu inventarea tragediei clasice franceze, Corneille este renumit pentru patru piese de teatru cunoscute drept “tetralogia clasică”. Pierre Corneille s-a născut la data de 6 iunie 1606 la Rouen, în Franţa şi a murit la data de 1 octombrie 1684, la Paris, piesele sale depinzând de multe ori de o dilemă morală complicată.

Cea mai cunoscută piesă a lui Corneille, “Le Cid”, bazată pe povestirile despre marele erou spaniol El Cid, este privită ca un moment de cotitură în teatrul francez pentru preluarea sa unică din tragediile clasice. Deşi un mare succes, piesa a stârnit controverse artistice pasionate printre oamenii de rang înalt, care au condus la dezaprobarea oficială a Academiei franceze.

În ciuda acestui început greoi şi a unui fel destul de distant faţă de oameni, piesele lui Corneille au rămas foarte populare. Ele au fost admirate foarte mult atât de public, cât şi de cei mai importanţi dramaturgi precum Molière, iar Corneille a fost în final admis ca membru al Academiei în 1647. Devenit un dramaturg împlinit, Corneille a continuat să scrie multe piese, care au inclus atât comedii foarte spirituale precum “Le Menteur”, cât şi tragedii pentru care a fost mai apreciat.

Cea mai cunoscută operă a sa este “tetralogia clasică” realizată în anii 1630 şi 1640: “Le Cid”, “Horace”, “Cinna” şi “Polyeucte”. Ceea ce a adus original Corneille a fost o interpretare personală asupra subiectelor la modă în teatrul acelor ani – respectul adus celor trei unităţi considerate clasice, respectiv timpul, locul şi acţiunea – într-un fel care a oferit o bună cunoaştere a psihilogiei împreună cu claritatea echilibrată a viziunii proprii. Piesele sale împletesc adesea interesele personale cu problemele morale şi oferă publicului dozele unui eroism înălţător.

Probabil simţul unic al ordinii artistice provine şi din apartenenţa sa la o familie de avocaţi. El însuşi s-a pregătit să fie avocat şi a lucrat ca magistrat şi ca funcţionar local în timpul vieţii. A continuat, de asemenea, să scrie piese de teatru în ultimii ani ai vieţii sale, dar a fost în cele din urmă depăşit ca popularitate de Racine, ale cărui drame au avut o mare influenţă în epocă. Opera sa a exercitat, de asemenea, un efect important asupra altor autori, precum dramaturgul englez al Restauraţiei, John Dryden.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *