Autori celebri (41): Pedro Calderón de la Barca

Pedro Calderón de la Barca s-a născut la data de 17 ianuarie 1600 şi a murit la data de 25 mai 1681, fiind unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi ai perioadei în care influenţa şi puterea Spaniei erau pe cele mai înalte culmi. Teme precum tragedia, comedia şi viaţa religioasă şi laică sunt împletite subtil, de cele mai multe ori inspirate de viaţa de la curte.

Calderon s-a născut şi a murit la Madrid, petrecându-şi majoritatea vieţii sale la curţile regilor Filip al III-lea şi Filip al IV-lea, care a adunat un grup de scriitori favoriţi în jurul său. În 1637, Regele Filip al IV-lea l-a făcut pe Calderon Cavaler de Santiago.

Părinţii lui Calderon s-au mutat la Madrid din nordul Spaniei (mama sa se pare că era de origine flamandă); ambii au murit tineri şi Calderon a rămas orfan de la vârsta de 15 ani. Deşi iniţial dorea să intre în preoţie, frecventând în acest sens colegiul iezuit din Madrid, s-a răzgândit şi a ales să studieze dreptul la Universitatea din Salamanca. Deşi sursele documentare nu sunt foarte concludente, se pare că el a servit pentru o perioadă scurtă şi în armată. El a luptat în numele regelui în revolta catalană din 1640 şi a susţinut că a servit, de asemenea, şi în campaniile împotriva italienilor şi olandezilor.

În timpul studiilor universitare, Calderon a început să scrie şi să îşi facă un nume ca scriitor, iar la întoarcerea la Madrid, stilul său accesibil şi imaginaţia vie i-au asigurat succesul. El a scris piese de teatru pentru curtea regală la fel ca şi piese cu măşti şi opere, iar piesele sale au fost jucate în teatrele publice, numele său fiind astfel cunoscut de o audienţă mai largă. Succesul său a fost atâtcuprinzător încât, după moartea lui Lope de Vega, Calderon a fost considerat cel mai important dramaturg al Spaniei.

Calderon nu s-a căsătorit niciodată, deşi este cunoscut faptul că a fost tatăl unui fiu ilegitim. În 1651, s-a întors la vocaţia iniţială şi a devenit preot, pentru ca, după un timp, să fie numit capelan regal. A continuat să scrie, pe teme religioase, dar şi pe teme laice, inclusiv multe manuscrise despre manifestările din timpul sărbătorii “Trupul lui Cristos” (Corpus Christi) de la Madrid. Comediile sale au fost descrise drept fundamental serioase. “Ce este viaţa?”, întreabă el într-una dintre ele. “O nebunie. Ce este viaţa? O iluzie, o umbră, o poveste”.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *