Autori celebri (40): Francisco de Quevedo

Francisco de Quevedo s-a născut la data de 17 septembrie 1580, la Madrid şi a murit la data de 8 septembrie 1645, în localitatea Villanueva de los Infantes, în Spania, fiind faimos pentru satira şi spiritul său, dar fiind în acelaşi timp şi un savant erudit şi scriitor de poezii de dragoste, romane, tratate filosofice şi de teologie.

Quevedo, împreună cu rivalul său înverşunat, Luis de Gongora, a fost unul dintre cei mai importanţi poeţi ai Secolului de Aur spaniol (Siglo de Oro). Părinţii lui Quevedo proveneau din nobilimea castiliană şi au fost membri proeminenţi ai curţii regale spaniole, dar au murit pe când Quevedo avea doar şase ani.

Conform tuturor mărturiilor din epocă, Quevedo a fost un personaj extrem de colorat, care a devenit cunoscut pentru poeziile sale, proza sa, dar şi pentru munca de la curte. El a corespondat intens cu umanistul Justus Lipsius şi l-a cunoscut şi pe Miguel de Cervantes. Potrivit mărturiilor contemporanilor, Quevedo a avut o natură impulsivă şi o tendinţă răutăcioasă, fiind renumit pentru comentariile caustice despre fizicul altor persoane.

În ciuda propriilor dezavantaje, cum ar fi cele de a avea un picior mai scurt sau a deficienţei de vedere, el a atacat cu toate puterile alţi bărbaţi pentru felul în care arătau, scriind satire nimicitoare sau parodiindu-i. Avea de asemenea un temperament urât şi de mai multe ori şi-a provocat adversarii la duel din cauza unor provocări minore. De departe, cea mai cunoscută dintre rivalităţile lui a fost cea cu Luis de Gongora, ale cărui poezie, stil de viaţă şi prezenţă fizică Quevedo le-a satirizat fără milă. Gongora, desigur, a replicat cu aceeaşi monedă.

Viaţa la curtea spaniolă poate fi agitată, depinzând de prieteniile şi loialităţile personale – toate dependente de cine era în acel moment la putere. După o perioadă de exil – cauzată de alegerea părţii greşite într-un conflict politic – Quevedo s-a întors la viaţa de la curte sub un nou rege – Filip al IV-lea.

La întoarcerea sa, Quevedo a fost chiar mai nonconformist decât înainte – beţiv, fumător şi un vizitator frecvent al bordelurilor. Regele Filip al IV-lea era însă acelaşi caracter şi l-a ţinut pe Quevedo la mare cinste. În 1632, regele l-a ajutat pe Quevedo să ajungă la cel mai înalt grad al ambiţiei sale politice, numindu-l pe poet secretarul său personal.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *