Autori celebri (4): Pindar

Pindar s-a născut în jurul anului 520 î.Hr. în localitatea Cynoscephalae din Grecia şi a murit la Argos, în aceeaşi Grecie, în jurul anului 440 î.Hr. El este privit de multă lume ca cel mai mare poet liric al Greciei antice, scriind o poezie care este lăudată pentru limbajul elaborat şi eliptic, precum şi pentru vederea ei artistocratică.

Retoricul roman Quintilian l-a descris pe Pindar drept “pe departe cel mai mare” dintre poeţii lirici. La aproximativ 2000 de ani mai târziu, verdictul lui Quintilian stă încă în picioare pentru că doar câţiva dintre exponenţii poeziei lirice au fost capabili să rivalizeze cu expresia nobilă a lui Pindar, dar şi măestria formei.

La fel ca în cazul mai multor autori antici, detaliile vieţii lui Pindar sunt obscure. El s-a născut în oraşul Cynoscephalae spre sfârşitul epocii arhaice şi a fost activ ca poet în timpul epocii clasice timpurii. Pe o structură aristocratică, Pindar s-a menţinut în apropierea aristocraţiei toată cariera sa, fiind un scriitor situat mereu sub patronajul câtorva familii bogate ale Greciei.

Mai târziu, editorii săi au aranjat poezia în 17 cărţi, din care doar patru au supravieţuit până în zilele noastre. Acestea conţin odele victoriei, poeme lirice corale scrise pentru a celebra victoria atleţilor în concursurile atletice olimpice. Odele nu se concentrează pe descrierea însăşi a jocurilor, ci pe celebrarea fiecărui atlet, împreună cu familia şi oraşul natal al acestuia. Multe dintre ode au şi o notă de atenţionare, de asemenea, în care atletul victorios este sfătuit să evite să atragă invidia zeilor.

Poezia lui Pindar ne dezvăluie şi un nivel înalt al conştiinţei de sine. El se compară în mod constant cu atleţii pe care îi celebrează şi le reaminteşte relaţia reciprocă în care se află: victoria atletică determină o adevărata oportunitate pentru poet; poezia, în schimb, este un adevărat memorial pentru atlet.

Şi, ca de obicei, vă lăsăm cu un citat favorit din autor: “Nu căuta… viaţa nemuritorilor; în schimb, bucură-te de posibilităţile care îţi sunt la îndemână”.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *