Autori celebri (39): John Webster

John Webster s-a născut în jurul anului 1580, la Londra, în Anglia şi a murit în jurul anului 1630, în aceeaşi localitate, fiind un dramaturg elisabetan şi iacobin cunoscut pentru tragediile sale, în care a discutat despre latura întunecată a naturii umane în teme despre răzbunare şi violenţă macabră.

Foarte puţine sunt cunoscute despre viaţa lui John Webster. Este posibil să fi studiat pentru a fi avocat – o ipoteză bazată pe folosirea scenelor din sala de judecată în piesele sale, precum şi pentru simţul lor asupra dreptăţii sau, mai degrabă, pentru lipsa acestuia.

Prima atestare a faptului că este un scriitor cunoscut în epocă vine din anul 1602, când se precizează în documentele din acea vreme că a scris atât singur, cât şi în calitate de coautor mai multe piese istorice şi tragicomedii, una dintre colaborările sale fiind cu poetul Thomas Dekker.

Cu toate acestea, operele cu care este cel mai cunoscut sunt cele două tragedii care au ca spaţiu de desfăşurare Italia, “The White Devil” şi “The Duchess of Malfi”. Recunoscute pentru violenţa sângeroasă şi pentru simţul macabrului, ambele piese se concentrează pe latura întunecată a naturii umane.

Cititorii şi spectatorii simt din operele lui John Webster că răul nu este niciodată departe într-o societate care este coruptă în totalitate. Pentru Webster chiar şi o copie a Bibliei poate fi folosită ca o armă mortală.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *