Autori celebri (38): Tirso de Molina

Pe numele său adevărat Gabriel Tellez, Tirso de Molina s-a născut la data de 24 martie 1579 la Madrid, în Spania şi a murit la data de 12 martie 1648, la Soria, în Spania, fiind un dramaturg şi poet baroc spaniol, cunoscut pentru spiritul său şi pentru profunzimea caracterizării personajelor. Opera sa cuprinde piese tragice, comice, istorice şi religioase.

Tirso de Molina este unul dintre cei mai importanţi dramaturgi ai Secolului de Aur spaniole şi poate doar al doilea în calitatea scrierilor sale după compatriotul său, Lope de Vega. Prolific în ceea ce priveşte operele sale, de Molina se pare că a scris aproximativ 400 de piese, de la comedii precum “El vergonzoso en palacio” (Ruşinosul la curte) până la tragedii precum “La venganza de Tamar” (Răzbunarea Tamarei), dar mai puţin de 90 au supravieţuit până în zilele noastre.

S-a călugărit în anul 1600, alăturându-se ordinului Sfintei Fecioare a Milosteniei (La Merced) și a Răscumpărării Captivilor, cunoscut ca ordinul mercedian. La Toledo, unde a locuit o vreme mai îndelungată, Fratele (Fray) Gabriel Téllez a debutat ca scriitor sub numele Tirso de Molina.

Cea mai cunoscută operă de-a sa este “El burlador de Sevilla y convidado de piedra” (Seducătorul din Sevilla şi Oaspetele de piatră), în care a creat personajul seducătorului legendar Don Juan Tenorio. Aceasta este poate ironic, având în vedere că De Molina a fost preot. El a fost capabil atât de spirit, cât şi de patos şi a creat astfel personaje simpatice şi scenarii realiste.

Acest talent i-a adus mai multe prejudicii, precum cel din 1625 când unele din operele sale au fost condamnate ca fiind obscene şi indecente. Atunci Junta de reformă a moravurilor (Junta de Reformación de las Costumbres) l-a convocat, nu s-a lăsat convinsă de justificările sale, și i-a interzis să se mai ocupe cu teatrul, iar ordinul său monastic l-a exilat la mănăstirea din Cuenca.

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *