Autori celebri (37): Ben Jonson

Ben Jonson s-a născut în luna iunie 1572, la Londra, în Anglia şi a murit la data de 6 august 1637, în aceeaşi localitate, fiind un poet şi dramaturg elisabetan şi unul dintre cei mai mari rivali contemporani ai lui Shakespeare, cunoscut mai ales pentru piesele sale satirice în care abundă trivialitatea şi imoralitatea.

Având o statură mare, atât din punct de vedere a reputaţiei literare, cât şi al prezenţei fizice, Ben Jonson a fost un personaj colorat şi puternic care a evoluat de la o origine relativ umilă pentru a devenit primul poet laureat britanic. El a început ca zidar, dar şi-a dat seama repede că comerţul nu era pentru el. Jonson a renunţat la asta pentru a se alătura armatei, fiind implicat în luptele din Flandra.

Ulterior el s-a alăturat unei companii ambulante de actori şi a devenit repede un actor-scriitor. Jonson a fost la un moment dat închis pentru implicarea sa într-o piesă revoluţionară “The Isle of Dogs” şi apoi din nou pentru că şi-a ucis un coleg actor în duel. În asemenea circumstanţe, părea că se va feri din calea legii, dar el a rămass un critic puternic al contemporanilor săi (inclusiv a lui Shakespeare) şi un promotor cinic al propriilor talente.

“Every Man in His Humour”, interpretată de compania Lordului Chamberlain în 1598, l-a transformat pe Jonson într-o adevărată celebritate. Cu “Sejanus His Fall”, faima lui Jonson a devenit şi mai înrudită cu infamia atunci când a fost adus în faţa Consiliului Privat pentru a răspunde acuzaţiilor de “catolicism şi trădare”. El a fost arestat din nou pentru implicarea sa în “Eastward Ho”, a cărei referinţe anti-scoţiene l-au jignit pe Iacob I.

Cele mai cunoscute piese ale lui Jonson sunt totuşi “Volpone” şi “The Alchemist”, în care spiritul ascuţit se combină cu o scenografie inteligentă pentru a produce o satiră de o calitate adevărată. În mod inevitabil prietenia şi contemporaneitatea lui Jonson cu Shakespeare a determinat tot felul de comparaţii între cei doi. Acestea tind să reflecte deosebirea dintre geniul şi spiritul nativ al lui Shakespeare cu erudiţia, clasicismul şi simţul tehnic al lui Jonson.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *