Autori celebri (36): John Donne

John Donne s-a născut undeva între 24 ianuarie şi 19 iunie 1572, la Londra, în Anglia şi a murit la data de 31 martie 1631, în aceeaşi localitate, fiind unul dintre cel mai mari poeţi metafizici ai epocii sale, poezia lui fiind recunoscută pentru combinaţia de ingeniozitate, pasiune, erudiţie şi spirit.

John Donne s-a născut într-o familie catolică proeminentă într-o vreme în care era periculos să venerezi deschis credinţa catolică. Tatăl său a fost un fierar prosper, iar mama sa a fost fiica lui John Heywood, dramaturgul. Donne a fost educat la Oxford şi apoi la Universitatea Cambridge, dar a fost împiedicat în a lua o diplomă de la cele două instituţii din cauza credinţei sale.

La vârsta de 20 de ani, a intrat la şcoala de drept Lincoln’s Inn. Cu toate acestea, în ciuda înclinaţiei sale evidente pentru studiu, a fost în tinereţe atât un afemeiat, cât şi un aventurier. În 1596, Donne a navigat în expediţia spre Cadiz şi apoi din nou cu Sir Walter Raleigh în 1597 pentru a vâna comoara naufragiată din insulele Azore. Poeziile sale “The Storm” (1597) şi “The Calm” (1597) reamintesc aceste expediţii.

În 1601, Donne a devenit membru al parlamentului din partea ţinutului Brackley, dar o carieră civilă foarte promiţătoare a fost ruinată în momentul în care s-a căsătorit cu o adolescentă, Anne More. Căsătoria a avut loc împotriva dorinţei tatălui lui More şi Donne a fost pentru scurt timp arestat. Drept consecinţă, următorii 14 ani din viaţa sa au fost de rău augur şi marcaţi de greutăţi financiare. Donne a găsit în cele din urmă înţelegere din partea lui Iacob I, care i-a recomandat să urmeze o carieră în biserică, lucru care i-a reuşit până la moartea sa, în 1631.

Multe dintre poeziile lui Donne sunt dificil de datat. Cu toate acestea, se consideră în general că poezia lui de dragoste şi satiră au fost scrise în tinereţe şi că poezia sa mai devotată, la fel ca şi predicele sale, provin din perioada în care a fost cleric. Deşi scrierile sale au circulat destul de mult în timpul vieţii sale, marea majoritate a operei sale a fost publicată după moartea sa.

Poezia timpurie este explicit sexuală şi se pare că a fost parţial inspirată de relaţia fizică apropiată pe care a avut-o cu o soţie care i-a adus unsprezece copii, chiar dacă nu toţi dintre ei au supravieţuit copilăriei lor. Lupta scriitorului cu credinţa catolică şi cu convertirea ulterioară la Biserica Anglicană îşi găseşte expresie în operele sale polemice precum “Pseudo-Martyr” (1610) şi “Ignatius His Conclave” (1611).

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *