Autori celebri (35): William Shakespeare

William Shakespeare a fost creştinat la data de 26 aprilie 1564, în localitatea rămasă celebră Stratford-upon-Avon, în comitatul Warwickshire, în Anglia şi a murit la data de 23 aprilie 1616, în aceeaşi localitate. Este un truism deja uzat că Shakespeare este comoara naţională a Angliei şi cel mai mare scriitor pe care l-a dat literatura mondială.

Unii pun la îndoială cele spuse mai sus, dar ceea ce este mai presus de orice argument este faptul că Shakespeare a posedat o facilitate extraordinară cu limba zilelor lui – sau cu limba oricărei perioade. Ceea ce avea de spus, modalitatea în care a spus-o, toate acestea i-au adus o enormă popularitate pe vremea când era viu şi au fost reinventate de atunci în multiple feluri pentru orice public nou.

Shakespeare omul – aşa cum apare din documentele neuniforme, povestirile tradiţionale şi bârfele contemporane care au ajuns până la noi – pare un superstar ciudat. Născut în epoca stimulativă din punct de vedere artistic a Angliei elisabetane, el a crescut de la un trecut provincial până la un răsfăţat regal. De-a lungul timpului a fost de asemenea actor şi şi-a petrecut timpul cu cei mai cunoscuţi scriitori ai timpului său, cum ar fi concurentul său literar, Ben Jonson (1572-1637).

Ceea ce deducem din opera sa este aceea că Shakespeare a avut o înţelegere foarte umană a tuturor tipurilor de personalităţi şi situaţii – de la regii scoţieni înnebuniţi de putere până la personajele compromise din punct de vedere moral precum Isabella din “Measure for Measure”; de la intrigile lumii antice din “Antony and Cleopatra” până la trupa comică teatrală din “A Midsummer Night’s Dream”.

Mare parte din materialul din operele sale pare inspirat din viaţa sa. A crescut într-o familie din clasa mijlocie în oraşelul Stratford-upon-Avon. Tatăl său John a fost fabricant de mănuţi şi demnitar local, care a dat faliment. Shakespeare a fost al treilea din cei opt copii. Trei dintre fraţii săi au pierit când erau tineri şi doar unul a supravieţuit lui Shakespeare (care a murit la doar 52 de ani). Propriul său fiu Hamnet, unul dintre cei trei copii pe care i-a avut cu Anne Hathaway (o fată locală cu care s-a căsătorit la 18 ani, pe care era însărcinată cu primul lor copil), a murit pe când era copil – conexiuni care s-au făcut cu pasajele de doliu din operele sale, cum ar fi în „Twelfth Night”.

O adevărată ceaţă pluteşte peste cronologia vieţii şi operei lui Shakespeare. El a luat probabil microbului teatrului din copilărie, când Stratford a găzduit o succesiune stimulatoare de trupe de teatru ambulante. După mulţi ani despre care ştim prea puţin, el a ajuns la Londra în jurul anului 1590 ca un actor-dramaturg consacrat. El a început probabil să scrie pieyse de teatru în jurul acestui an, cu trilogia “Henry VI” şi “Richard III” printre primele. Primele succese timpurii în domeniul poeziei includ “Venus and Adonis”.

La începutul anilor 1600, el se afla la cârma celei mai importante companii de teatru din Anglia, “Oamenii Regelui” (numită astfel după patronul lor, Regele Iacob I). Conduşi de un actor legendar, Richard Burbage, compania a avut mare succes atât la curte, cât şi în teatrul public. Shakespeare a avut un succes fulminant cu mai multe piese, precum şi cu sonetele sale expresive (1609).

Tradiţia ne spune că Shakespeare a dus o viaţă retrasă la una dintre proprietăţile sale din Stratford din 1610, dar nu există nicio dovadă sigură despre aceasta. El a murit totuşi în Stratford, se pare din cauza febrei izbucnite într-una din nopţile de beţie împreună cu Ben Jonson şi ceilalţi prieteni ai săi. Cu toate acestea, cauza exactă a morţii rămâne până acum necunoscută dintr-o viaţă plină de puzzle-uri intrigante.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *