Autori celebri (33): Lope de Vega

Lope Félix de Vega Carpio s-a născut la data de 25 noiembrie 1562, la Madrid, în Spania şi a murit la data de 27 august 1635, în aceeaşi localitate, fiind un dramaturg şi poet foarte prolific, care a surprins atmosfera şi stilul Spaniei la apogeul său ca putere imperială mondială.

Cunoscut ca “phoenix-ul spaniol”, se pare că Vega a scris în jur de 1.800 de piese de teatru, din care în jur de 400 au supravieţuit până în zilele noastre; el a scris de asemenea suficient de multă proză şi poezie pentru a umple încă 21 de volume.

Lope de Vega s-a născut într-o familie modestă. În tinereţe, a mers la un colegiu iezuit unde s-a pregătit pentru a deveni preot, dar a abandonat şcoala din cauza pasiunii sale pentru o femeie măritată, o iubire la distanţă care va avea nenumărate repetări de-a lungul vieţii sale. Pe când avea douăzeci de ani îşi câştiga deja existenţa ca dramaturg la Madrid, în timp ce îşi suplimenta veniturile în serviciul mai multor nobili, de multe ori în rolul de proxenet.

În 1588, Vega s-a alăturat Armadei spaniole şi a luptat în bătălia marină de rău augur împotriva Angliei. El a lucrat mai târziu pentru Ducele de Alba şi Ducesa de Sessa. În scopul de a-şi face propriul nume mai aristocrativ, şi l-a schimbat în Vega Carpio.

Viaţa amoroasă a lui Vega a fost variată şi controversată. El a fost băgat în închisoare şi apoi exial pentru atacuri feroce în scris asupra unei actriţe frumoase, Elena Osorio, după ce ea l-a părăsit. Ulterior, el a fugit cu o simpatică fată în vârstă de şaisprezece ani care provenea dintr-o familie aristocrată; el i-a scris poezii pasionale, dar nu s-a căsătorit cu ea pană nu a fost forţat de familia ei.

După moartea soţiei sale, el a avut o relaţie de douăzeci de ani cu o altă actriţă frumoasă, Micaela de Lujan, căreia i-a dedicat mai multe poezii, în acelaşi timp cu o a doua căsnicie cu fiica unui bogat măcelar. După moartea Micaelei şi a celei de-a doua soţii ale sale, el a început să scrie opere şi piese de teatru pe teme religioase şi a primit binecuvântarea de a deveni preot, chiar înainte să fie amestecat în mai multe încurcături amoroase.

Multe dintre piesele de teatru ale lui Vega au fost comedii de capă şi spadă. Pline de intrigi amoroase, relaţii între stăpâni şi servitori şi comentarii spirituale, opera sa ne oferă o impresie vie asupra vieţii din Spania acelor timpuri.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *