Autori celebri (31): Edmund Spenser

Edmund Spenser s-a născut în jurul anului 1552, la Londra, în Anglia şi a murit la data de 13 ianuarie 1599, în aceeaşi localitate. El a învăţat la Londra la Merchant Taylors’ School, iar în 1569 a fost înscris la Colegiul Pembroke, de la Cambridge.

Prin intermediul prietenului său din facultate, Gabriel Harvey, a obţinut o slujbă în gospodăria lui Earl din Leicester şi l-a cunoscut astfel pe Sir Philip Sidney. În 1579, el a publicat douăsprezece poeme pastorale (“egloge”) din “The Shepheardes Calender” cu un mare succes şi a început lucrul la poezia alegorică romantică “The Faerie Queene”.

El a servit cu forţele englezeşti în Irlanda ca secretar al reprezentantului reginei, Lordul Grey, şi a fost “răsplătit” cu Castelul Kilcolman din ţinutul Cork. S-a stabilit aici şi a început să se ocupe cu opera literară, scriind elegia sa despre Sir Philip Sidney şi pregătind “The Faerie Queene” pentru tipărire, primele trei cărţi fiind încredinţate tipografiei în timpul vizitei poetului la Londra în 1589. Spera să obţină un loc la curte prin intermediul poeziei sale, dar nu a reuşit niciodată.

Spenser s-a întors fără tragere de inimă la Kilcolman, pe care l-a privit ca un loc de exil, şi a scris poemul alegoric pastoral “Colin Clout’s Come Home Again”, pe care l-a dedicat lui Sir Walter Raleigh. Chiar dacă poemul celebrează gloria Reginei Elisabeta şi a doamnelor sale, el conţine de asemenea şi un atac amar asupra invidiilor şi intrigilor de la curte. În 1594, Spenser s-a căsătorit cu Elizabeth Boyle, descriindu-şi felul în care i-a făcut curte în sonetul „Amoretti” şi celebrând căsnicia lor în „Epithalamion”.

Kilcoman a fost ars într-o insurecţie neaşteptată în octombrie 1598, iar familia sa a fost nevoită să se refugieze la Cork. Opiniile lui Spenser cu privire la situaţia irlandeză au fost exprimate în pamfletul controversat în proză „A View of thee Present State of Ireland” (1596). Spenser a murit la Londra, în vârstă de 46 de ani. La funeraliile sale au participat majoritatea poeţilor timpului, care au sculptat elegiile lor pe mormântul său.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *