Autori celebri (30): Cervantes

Miguel de Cervantes Saavedra s-a născut la data de 29 septembrie 1547, la Alcala de Henares, în Spania şi a murit la data de 23 aprilie 1616, la Madrid, fiind un adevărat geniu al comicului, cu un simţ fermecător al absurdului, care a făcut descrieri de călătorie pline de aventură şi mister.

Poet spaniol, dramaturg şi autorul celebru al primului roman modern, “Don Quijote” (El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha), Cervantes este una dintre cele mai importante personalităţi ale literaturii din toate timpurile. Măreţia lui “Don Quijote” stă în răspândirea sa veşnică prin secole şi culturi, exemplificată prin traducerea sa în peste şaizeci de limbi diferite.

Personajele principale ale cărţii, Don Quijote şi Sancho Panza, sunt două dintre cele mai cunoscute şi iubite personaje din literatura lumii, iar romanul are încă apariţii regulate în eşaloanele înalte ale listelor cu cele mai mari opere de ficţiune.

Viaţa lui Cervantes a fost la fel de antrenantă ca şi romanele sale. Nu a studiat niciodată la universitate. Prima sa operă publicată, despre moartea reginei Isabel de Valois, a apărut în 1569. În acelaşi an, Cervantes a călătorit în Italia, înrolându-se ca soldat, luptând în bătălia de la Lepanto împotriva flotei turceşti. A supravieţuit celor trei răni consecutive , una dintre ele mutilându-i mâna stângă pentru totdeauna. În 1575, naviga spre casă, dar nava sa a fost capturată de corsari. Împreună cu fratele său, Rodrigo, a fost vândut ca sclav în Algeria, rămânând în captivitate cinci ani, timp în care a încercat să evadeze de patru ori. Eliberarea sa a survenit multumită eforturilor familiei sale şi a călugărilor trinitari, sfârşind o perioadă a vieţii sale care va fi rememorată de multe ori în creaţiile literare.

Înapoi în Spania, Cervantes şi-a lansat cariera de scriitor cu publicarea primului său roman, “La Galatea”. Folosind un stil popular adaptat timpului său, cartea examinează problema iubirii în ochii păstorilor şi păstoriţelor şi, în ciuda succesului modest, romanul a adus autorul în atenţia lumii literare. Încurajat de impactul cărţii, Cervantes a încercat să câştige mai mulţi bani prin operele sale dramatice. Nu cunoaştem decât două opere, tragedia istorică “Asediul de la Numancia” (El Cerco de Numania, 1582) şi “El Trato de Argel”, care au supravieţuit timpului.

În ciuda tuturor eforturilor sale, Cervantes a fost incapabil să trăiască doar din scris şi a trebuit să îşi caute şi o altă slujbă. În timp ce lucra în meseria de colector de taxe în Andalusia, a eşuat să colecteze suma datorată trezoreriei şi a fost băgat la închisoare. În timp ce era încarcerat, a început munca la “Don Quijote”. Publicată în 1605, această operă monumentală de ficţiune este o poveste amuzantă despre aventurile fantastice ale lui Don Quijote, un erou tragic obsedat de romanele cavalereşti.

Cervantes şi-a cimentat reputaţia ca scriitor cu publicarea “Nuvelelor exemplare” (Novelas exemplares), “Călătoria Parnasului” (Viaje del Paranaso) şi a părţii a II-a din Don Quijote. A doua parte s-a concentrat pe Sancho Panza, dar pe ansamblu Don Quijote este o realizare remarcabilă, care a influenţat o mulţime de scriitori precum Defoe, Dostoievsky sau Joyce. Rămâne, cu siguranţă, una dintre capodoperele literare ale umanităţii pentru toate timpurile.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *