Autori celebri (3): Eschil

Eschil s-a născut la Eleusis (locul renumitelor Misterii ale antichităţii), lângă Atena, în Grecia în jurul anului 525 î.Hr., pentru a muri la Gela, în Sicilia, la fel într-un an rămas necunoscut, în jurul anului 455 î.Hr. Cu un limbaj bogat descriptiv şi cu o imaginaţie complexă, Eschil (sau Aeschylus, pe numele său grecesc) a adus lucruri extrem de noi în forma dramatică şi a dat o importanţă crescută temelor politice şi religioase.

Epitaful lui Eschil spune simplu că el a luptat pentru oraşul natal Atena împotriva perşilor în Bătălia de la Marathon. Ceea ce a uitat să menţionete este strălucirea operei sale literare, pentru că inovaţiile lui Eschil asupra formei au jucat un rol important în dezvoltarea timpurie a tragediei greceşti, iar poezia sa este remarcabilă pentru puterea sa şi pentru frumuseţea imaginii.

Născut într-o perioadă în care Atena era încă sub puterea unui tiran, Eschil a fost martorul apariţiei democraţiei ateniene şi apusul epocii clasice. În timpul unei cariere (literare, desigur) care a durat aproape jumătate de secol, Eschil a compus în jur de 80 de piese de teatru, din care doar şapte au supravieţuit secolelor. Fiecare dintre acestea ne dezvăluie influenţa epocii de tranziţie în timpul căreia au fost scrise, cu îngrijorările politice evidente ale democraţiei în formă incipientă.

Eschil consideră că progresul uman este posibil, dar numai prin acceptarea suferinţei astfel cum este poruncită de zeităţi (o temă exemplificată cel mai bine în capodopera lui Eschil, trilogia Oresteia-Agamemnon, Choeforele şi Eumenidele).

În afară de a fi un poet de mare importanţă al timpului său, Eschil a fost cel mai inovator dintre tragedienii antici şi a fost respunzător pentru introducerea unui al doilea actor (tragedia până la el avea un singur actor şi corul). Cu o combinaţie de stil de mare calitate şi inovaţii îndrăzneţe, Eschil a inaugurat Epoca de aur a dramei clasice şi a fost un punct de plecare pentru succesorii săi (despre care vom vorbi în articolele viitoare), Sofocle şi Euripide.

Şi, ca de obicei, vă lăsăm cu un citat favorit din autor: “Zeus a stabilit că înţelepciunea vine prin suferinţă”.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

1 thought on “Autori celebri (3): Eschil”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *