Autori celebri (29): Torquato Tasso

Torquato Tasso s-a născut la data de 11 martie 1544, la Sorrento, în Italia şi a murit la data de 25 aprilie 1595, la Roma. Tasso a fost un poet şi un savant care a încercat, în opera sa “La Gerusalemme liberata” (Ierusalimul eliberat) să îmbine stilul clasic virgilian al poeziei epice cu subiectul mult mai modern al Primei Cruciade.

După o viaţă de peregrinări prin spitale şi închisoare, Torquato Tasso a început să primească atenţie de la lumea literară cu poemul său “Rinaldo”, care este compus din douăsprezece cântece. El a fost publicat în 1562 şi descrie aventurile cavalerului Rinaldo da Montalbano, un subiect fără îndoială în tradiţia scrierilor lui Ludovico Ariosto.

O operă cu o mai mare originalitate este “Aminta”, o piesă cu o temă pastorală şi petrecută în antichitatea clasică. În cinci acte, Tasso descrie iubirea neîmpărtăşită a păstorului Aminta pentru nimfa Silvia. Disperat, Aminta sare de pe o stâncă şi când Silvia află de ştirea (falsă) a morţii sale, regretă că l-a respins mai devreme, în acest fel garantându-se un final fericit când ea află că Aminta a supravieţuit.

Similar acestei compoziţii este colecţie de aproape 2.000 de părţi intitulată “Le Rime” (Rime), care dezvăluie influenţa lui Petrarca. Poezia sa conţine un complex autobiografic impregnat de angoasă şi de propriile îndoieli.

Faima lui Tasoo este însă bazată aproape în întregime de “La Gerusalemme liberata” (Ierusalimul eliberat). Tema principală a operei sale este Prima Cruciadă, pornită pentru a elibera Sfântul Mormânt de la Ierusalim, un eveniment istoric cu episoade imaginare, idilice. Peisajele magnifice, ceea ce face un cadru somptuos din partea narativului, ies în evidenţă, aşa cum o face şi cercetarea meticuloasă cu privire la arme, bătălii şi costume.

În aceste locuri impresionante, firul poveştii parte a fi puţin semnificativ, cu toate acestea el este foarte bine dezvoltat, în mod special tema iubirii în variatele sale înfăţişări. Textul este concentrat pe viziunea lui Tasoo despre faptul că rasa umană este nesemnificativă în comparaţie cu natura şi că omul este în esenţă fără putere în faţa forţelor misterioase care guvernează lumea.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

1 thought on “Autori celebri (29): Torquato Tasso”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *