Autori celebri (28): Michel de Montaigne

Michel de Montaigne s-a născut la data de 28 februarie 1533 şi a murit la data de 13 septembrie  1592, în aceeaşi localitate – Château de Montaigne-Dordogne, în Franţa. Sceptic, om de stat şi prieten al regilor, Montaigne a fost îndrăgostit de libertate şi a detestat cruzimea, corupţia şi nedreptatea.

Romancierul şi eseistul Michel de Montaigne a fost un sceptic autoexilat şi autodeclarat.

În prima parte a vieţii adulte a practicat dreptul în Bordeaux, a devenit consilier în parlamentul local din Bordeaux şi s-a căsătorit cu Françoise de la Chassaigne, fiica unui alt membru al parlamentului.

În 1571, el s-a retras la ţară pentru a se concentra asupra scrisului. Acolo el a publicat, extins, revizuit şi republicat “Eseurile” (“Essais”) sale, impunând astfel un nou termen. Bogate în citate din clasici, aceste compoziţii asupra unor probleme care merg de la educaţie până la beţie, sunt o dovadă nu numai a filosofiei reformatoare a lui Montaigne, dar de asemenea şi asupra propriei sale educaţii – tatal său a insistat ca el să vorbească numai în latină în copilărie. În mod ironic poate, el a ales să scrie în franceza colocvială.

[books:s: 9780140446043 ,9781595475138]

O temă recurentă din opera lui Montaigne o reprezintă puterea distrugătoare a obiceiului.  El credea că aprecierea oamenilor asupra lumii este limitată la locurile din jur şi ceea ce este atribuit “naturii” este, de fapt, o serie de concluzii preconcepute bazate pe informaţii prea puţine ca mintea să le poată imagina. Aşadar, deoarece atât de multe lucruri sunt imposibile a fi înţelese, oamenii ar trebui numai să încerce să se înţeleagă pe ei înşişi fără să depăşească limitele.

După succesul de public al primelor ediţii, în timpul cărora l-a vizitat pe regele Franţei în 1580 pentru a-i dărui o copie a lucrărilor sale, Montaigne a realizat că dorinţa sa era de a prezenta un portret scris al propriei persoane. În această perioadă, dintre 1580 şi 1581, el scrie de asemenea şi un jurnal de călătorii, descriindu-şi călătoriile sale din Europa şi înregistrând diferenţele pe care le-a găsit faţă de proprii concetăţeni.

Impactul operei lui Montaigne nu a fost limitat la cititorii săi. Într-adevăr, literatura şi filosofia asupra conştiinştei umane în general datorează enorm operelor eseistului francez. Chiar dacă “Eseurile” sale au devenit opera vieţii sale, pe care el a rescris-o de mai multe ori până la moartea sa din 1592, viziunea peiorativă a lui Montaigne a fost aceea că cititorii nu trebuie să piardă timpul pe contemplarea frivolă şi neproductivă asupra unui singur subiect.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *