Autori celebri (27): Luís Vaz de Camoens

Luís Vaz de Camoens (sau Luís Vaz de Camões) s-a născut în anul 1524, probabil la Lisabona (Portugalia) şi a murit la data de 10 iunie 1580, în aceeaşi localitate. Poetul naţional al Portugaliei a cântat în versurile sale creaţia de către ţara sa a imperiului mondial romano-catolic.

Informaţiile despre viaţa lui Camoens sunt sărace, dar se pare că el provind dintr-o familie aristocratică sărăcită, iar cunoştinţele sale despre cultura clasică sugerează că a beneficiat de o educaţie bună. Cel mai cunoscut poem al său descrie călătoria deschizătoare de drumuri a lui Vasco da Gama spre India pe la Capul Bunei Speranţe.

Camoens însuşi a petrecut mulţi ani în Africa şi India, plângându-se cu amărăciune în poeziile sale despre dificultatea de a supravieţui, despre nenoroc şi despre nedreptăţile pe care le-a suferit. A lucrat pe expediţiile navale, probabil a mers până în Macao, şi a naufragiat pe coastele chineze. Într-o altă perioadă, unul dintre prietenii săi l-a găsit abandonat şi fără niciun ban în Mozambic şi l-a ajutat plătindu-i drumul de întoarcere la Lisabona.

Camoens a scris poezii lirice elegante exprimând sentimentele sale de singurătate profundă şi de nostalgie nestăpânită sau celebrând femeile pe care le-a dorit (în anii următori, multe poezii au fost considerate ca aparţinând lui, mai multe decât a scris cu adevărat).

Capodopera sa este “Lusiadele” (“Os Lusiades”), care a fost publicată la Lisabona în anul 1572. Numele Lusiade provine de la Lusitania, vechiul nume roman al Portugaliei, şi poemul relatează întreaga istorie a ţării până la momentul când da Gama a plecat în călătoria sa în 1497. Zeii olimpieni au următit cu atenţie expediţia, Venus ocrotind-o şi Bacchus fiind împotriva ei, iar poemul ne spune cum vasele au ajuns în India şi cum au navigat în siguranţă până acasă, acompaniate de nimfe încântătoare, una dintre ele prezicând realizările viitoare ale portughezilor.

Puternic procatolic (şi antienglez), Camoens a justificat imperialismul portughez ale acelor timpuri. “Lusiadele” au fost dedicate Regelui Sebastian al Portugaliei şi Camoens a fost recompensat astfel cu o pensie de stat. El a scris de asemenea mai multe piese de teatru, iar opera sa a avut o puternică influenţă asupra viitorului literaturii portugheze şi braziliene.

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *