Autori celebri (26): Pierre de Ronsard

Pierre de Ronsard s-a născut la data de 11 septembrie 1524 în localitatea Couture-sur-Loir (Loir-et-Cher, în Franţa) şi a murit în decembrie 1585, la Saint-Cosme, lângă Tours (Indre-et-Loire, Franţa). Salutat în Franţa ca fiind “prinţul poeţilor”, Ronsard a fost elementul tipic al entuzismului pasionat al Renaşterii pentru lumile clasice ale Greciei şi Romei.

Ronsard şi-a petrecut prima parte a vieţii în cercurile înalte ale societăţii. Fiul cel mai mic al unei familii nobile, a fost numit încă din copilărie ca paj regal, iar printre îndatoririle sale au inclus călătoria la Edinburgh cu Prinţesa Madeleine, soţia lui Iacob al V-lea al Scoţiei. Ronsard părea îndreptăţit la o carieră de diplomat sau în armată, dar planurile sale s-au năruit când s-a descoperit că era pe cale să surzească.

Prin urmare, s-a întors spre lumea cărţilor, învăţând latină şi greacă, citind operele clasicilor (“Iliada” lui Homer nu i-a luat decât mai puţin de trei zile), fondând un grup literar intitulat “La Pléiade” şi începând să scrie o mulţime de poezii. Opera sa include ode, sonete, poezii de dragoste, poezii despre natură şi memorii despre viaţa la tară din copilărie; poezii despre moarte sau dreptate sau vin sau poezii care celebrează marile personalităţi ale antichităţii.

Prima colecţie a operei sale a apărut editată în 1560, fiind publicată conform relatărilor la porunca Mariei, Regina Scoţiei, care era atunci şi Regina Franţei. Poziţia lui Ronsard a fost descrisă ca fiind echivalentul francez al unui poet laureat din Anglia. El a fost, de asemenea, un zelos practicant romano-catolic şi a fost în mod inevitabil implicat în războaiele civile religioase care au început în anii 1560; ca rezultat, operele sale au fost criticate cu înverşunare de către protestanţi.

El a plănuit o epopee naţională gigantică, “Franciada”, modelată după “Eneida” lui Vergiliu, dar nu a curs destul de lin şi a renunţat până la urmă la ea. El a fost admirat foarte mult de către Carol al IX-lea al Franţei, care l-a angajat pentrua a scrie versuri pentru celebrarea căsătoriei acestuia cu Elisabeta a Austriei în 1571. Lovit de o boală incurabilă, Ronsard şi-a petrecut ultimii ani din viaţă ca invalid, năzuind să moară, dar scriind în continuare. Ultimele sale poezii (“Les Derniers Vers”) au fost publicate postum.

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *